Велинград - online - Общината прави първо защитено жилище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината прави първо защитено жилище
Публикувано 2009-04-28 09:14:20 от Темпо

В началото на юни се очаква във Велинград да отвори врати първото защитено жилище. То се нарича „Велина” и осигурява подслон, храна и медицински грижи за възрастни хора с физически увреждания. Защитеното жилище се изгражда със средства от ЕС по програма ФАР - по проект, спечелен от община Велинград по схемата за безвъзмездна помощ „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”. Ръководител на проекта е заместник-кметът Ангел Даскалов, от когото научихме подробности по темата.

Проектът на стойност близо 80 000 евро бе спечелен през 2008 г., като общината участва със своя собственост – старите бараки до почивната станция на тотото в кв. Чепино. В момента там се извършва голям ремонт, за да може бараките да отговорят на стандартите за защитено жилище. Предвидените по проекта средства са за извършване на частичен ремонт, поддръжка на сградата, заплати на персонала. Но не включват обзавеждането и оборудването на жилището, за което г-н Даскалов обясни, че се търсят спонсори. Освен това е наложително да се облагороди дворът – да се сложат парапети и огради, да се направят естакади, за да е удобно за придвижване на възрастните хора с физически увреждания. Сумата по проекта не включва подмяна на дограмата на прозорците, нито освежаване на фасадите, а това е добре да се направи. Затова на предстоящата сесия Общинска администрация предлага съветниците да отпуснат 15 000 лева за извършване на тези наложителни и необходими ремонтни дейности. Още повече, че част от парите по проекта ще се върнат в общинската хазна.
В ход е процедура за набиране на персонал за защитеното жилище, който ще включва 5 щатни длъжности: управител, социален работник, трудотерапевт, социален асистент и медицинска сестра. Срокът за кандидатстване е 30 април 2009 г., след което за назначените хора ще бъде организирано обучение към Националния център за рехабилитация – София.
В защитеното жилище „Велина” ще могат да бъдат настанени 8 човека. Те се определят от дирекция „Социално подпомагане” – Велинград, като социалните служители провеждат проучване и анкети сред нуждаещите се. В момента от „Социално подпомагане” да предоставили на общината списък с 13 нуждаещи се и отговарящи на условията да ползват услугите на защитеното жилище. Ще има и една стая за спешен прием. Тя ще се ползва в случаи като този, възникнал преди време: бездомен възрастен мъж, пострадал тежко при катастрофа, който няма нито собствено жилище, нито роднини, при които да бъде настанен след болничното лечение.
Проектът за защитено жилище ще действа една година, след което издръжката ще се поеме от държавата като делегирана дейност.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай