Велинград - online - Празници - начин на употреба 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празници - начин на употреба
Публикувано 2009-04-28 09:28:43 от Темпо

Смес от религии и политика беляза 19 април във Велинград. В деня, когато православните християни празнуваха своя най-голям празник - Великден, в голямата зала на общината изповядващите ислям честваха годишнина от рождението на пророка Мохамед, а пред сградата активисти на БСП раздаваха червени яйца.

Сутринта на 19 април пред общината общинската организация на БСП организира “Великото Велинградско Великденско чукане с червени яйца”. Под звуците на патриотични български песни бяха раздадени общо 1540 яйца, осигурени от БСП и боядисани от социалистки от кв. Каменица. Лидерът на БСП Тома Пачалов съобщи, че са раздали яйца в дома за възрастни хора, в помощното училище “Драган Манчов”, в общинската болница и в дома за деца, лишени от родителски грижи, който наскоро бе преобразуван в Център за обществена подкрепа. Яйцата и козунаците са знак на помирение в деня на големия празник Великден, каза в словото си пред общината г-н Пачалов.
Социалистите посрещнаха с червени яйца и мюсюлманите, които по същото време влизаха в залата на общината за обявеното честване на годишнината от рождението на Мохамед. Реакциите бяха различни: от “Това е подигравка, аз съм дошъл тук за друго” до “Не е важно кой в какво вярва, важното е да вярваме”. Част от мюсюлманите приеха великденските яйца с благодарност и честитяха празника, други подминаваха мълчаливо или отказваха.
След 10.30 часа дойде главният мюфтия Мустафа Хаджи заедно с висши ислямски духовници и учени. Той първо се поздрави с ДПС-депутата Фидел Беев, а след това прие червеното великденско яйце, което му поднесе председателят на БСП Тома Пачалов. На влизане в общината главният мюфтия каза, че честването на Великден и рождения ден на Мохамед в един ден показва, че сме заедно и припомни, че във Велинград християни и мюсюлмани винаги са празнували заедно.
На организираното от Главното мюфтийство в залата на общината честване на годишнина от рождението на Мохамед присъстваха много хора. Наред с депутата от ДПС Ф. Беев сред официалните лица бяха и други активисти на партията като председателят на Общинския съвет - Велинград Мустафа Джамбаз, заместник-областният управител Юмер Хамза и кметове на кметства. Честването започна с филм с религиозна тематика, след което бе изслушан химнът на България, последван от молитва от Корана и слово на Мустафа Хаджи.
Коментарите сред велинградчани по повод събитията от 19 април също бяха нееднозначни. Най-дискутираната тема беше защо Главното мюфтийство избра за органазираната от него проява във Велинград точно първия ден на Великден (преди 2 години същото събитие - годишнина от рождението на пророка Мохамед, бе отбелязано по същия начин във Велинград, но на 22 април). Другият основен въпрос е за това къде е мястото на политиците и политиката на религиозни празници. Особено в навечерието на две предизборни кампании - време, в което всяка поява на партийци, депутати и властимащи е част от техния голям PR.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България