Велинград - online - ПГД “Иван Вазов” - 60 години утвърждаване на професионализма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПГД “Иван Вазов” - 60 години утвърждаване на професионализма
Публикувано 2009-05-05 09:32:45 от Темпо

На 15 февруари 1949 г. със заповед на министъра на индустрията във Велинград се създава фабрично-заводско училище за трудови резерви и на 1 март същата година то е открито към фабрика “Георги Димитров” с две специалности: дървообработване и столарство. 60 години по-късно Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” в нашия град е утвърдено училище в подготовката на кадри за дървообработващата промишленост от цялата страна.

На 29 април в залата на читалището в кв. Чепино учители и ученици от манилия и настоящ ден на училището отпразнуваха юбилея. Техни гости бяха кметът на общината Иван Лебанов със заместниците си Георги Янчев, Исмет Бабучи и Ангел Даскалов, председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, директорите на училищата от общината.
ПГД “Иван Вазов” има минало, настояще и много бъдеще, доказа презентацията, която проследи историята и съвременното състояние на учебното заведение. През годините се сменят специалности: мебелно производство, производство на детски играчки, вътрешна архитектура, производство на врати и прозорци и др., за да се достигне до новите специалности като реставрация на мебели и дограма и дърворезбарство от художествени занаяти. Сменят се директори: първият е Любомир Цинцев, следван от Славчо Качоров, Никола Манолев, Христо Божков, Татяна Керина и настоящият директор Росица Рускова. Сменя се името на училището, което първоначално е наречено на партизанина Владимир Кацаров. През 1993 г. това име е премахнато и от 2002 г. гимназията носи името на народния поет Иван Вазов.
Днес ПГД “Иван Вазов” се гордее с наградите от участия в изложби, като от 2005 до 2008 г. е единственото училище от цяла България, участващо в международното изложение “Светът на мебелите” в София. Печели много призови места на професионални състезания, а само преди седмица възпитаници на гимназията се завърнаха с награди и грамоти от поредното национално състезание във Варна. Наред с професионалните успехи са и постиженията в спортната дейност. Печели съвместно с местното сдружение “Родопска мебел” проект за обучение във Великобритания.
Оказа се, че кметът Иван Лебанов също е учил в гимназията по дървообработване и от трибуната благодари на своя курсов ръководител Никола Вецов. Кметът подчерта, че възпитаниците на училището са създали много уют в обществени сгради и домове, пожела им професионализъм и здраве и дари 500 лева от името на общината.
Поздравителен адрес до ПГД “Ив. Вазов” изпрати Светла Даскалова, заместник-министър на земеделието и храните с пожелание да отстояват традициите и модерния европейски облик на българското професионално образование. Поздрави имаше и от всички училища от община Велинград, а дългогодишният преподавател Н. Вецов говори от името на учителите пенсионери. Директорката Росица Рускова отправи благодарности към всички, които са създали и утвърдили през годините професионалната гимназия.
Поздрав към юбилярите и гостите на тържеството бяха изпълненията на музикална школа “Звънче”, КСТ “Импулс” и фолклорните изпълнители от Драгиново и Костандово.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води