Велинград - online - В търсене на работа по време на криза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В търсене на работа по време на криза
Публикувано 2009-05-05 09:39:17 от Темпо

Залата на АРР на първия етаж в Къщата на Цвета не успя да побере всички, които на 29 април дойдоха на първата по рода си трудова борса във Велинград. Част от десетките хора, търсещи работа, останаха на стълбите и пред сградата в очакване на своя шанс.

Организатори бяха Агенцията по заетостта и Бюро по труда - Велинград, като борсата в нашия град е първата за целия регион Пловдив. Самите организатори оцениха провеждането на трудовата борса като много навременно в условията на тежка финансова и икономическа криза. Наред с работодателите и търсещите работа присъстваха и официални гости: заместник-кметът на Община Велинград Ангел Даскалов, г-н Топалов от Община Ракитово, директорът на Агенцията за регионално развитие Живко Милушев, председателката на КНСБ Мария Фърцова, Борис Гаджанов от Индустриална стопанска асоциация, г-н Кантарджиев от Агенцията по заетостта и г-н Димитров от регионалната служба в Пловдив. Ангел Даскалов поздрави организаторите и изрази задоволство, че вижда толкова хора, обединени около идеята за намиране на работи места в трудни времена.
Сбъднаха се предварителните очаквания, че най-много свободни работни места ще предложат хотелите - в борсата участваха “Абир”, “Бор”, новооткриващият се петзвезден “Макси”, “Маркита”, къщата за гости “Весинел”. Работодателите в сектора подчертаха, че търсят квалифицирана работна ръка. Летвата вече е вдигната: за работа на рецепция се иска висше образование и чужд език, търсят се специалисти по маркетинг, изисква се образование, сходно с позицията, за която се кандидатства. За сезона се търсят сервитьори, камериерки, бармани, като отново се поставят условия - познания и опит, добра визия, възрастта понякога се ограничава до 40 години и т.н.
Сезонна работна ръка търсят и заведенията. Собственичката на “Старата къща” Весела Илиева изрази учудване, че на борсата вижда толкова безработни хора. В същото време част от тях започват работа за броени дни в едно заведение, приемат условията и после напускат. Браншът е приел етичен кодекс, включително за назначаването на работници, но не го спазва. Всички разбрахме, че сме в криза, само вие не разбрахте, обърна се г-жа Илиева към някои от безработните.
В сферата на селското стопанство работа за около 100 човека предложи Асен Иванов от “Булхопс”. За обработката на хмела се търсят трактористи, складови и сезонни работници.
Сдружение “Родопска мебел” обяви, че в сектора дървообработване и мебелопроизводство в момента няма търсене на работници и ще се назначават нови хора, само ако се освободи работно място.
По време на трудовата борса бяха представени и различни обучаващи организации, които предлагат безплатни курсове за придобиване и повишаване на квалификация. Участва и Българо-германският център за професионално обучение - Пазарджик.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай