Велинград - online - И горски цветя от Бялата скала за гроба на Вела 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

И горски цветя от Бялата скала за гроба на Вела
Публикувано 2009-05-05 10:16:11 от Темпо

65 години след саможертвената смърт на Вела Пеева на нейния гроб във Велинград се събраха хора, дошли да отдадат своята почит към патрона на града. Водещият Иван Гергев откри тържеството започна със стихове за Вела, а кметът Иван Лебанов с нескрита емоция припомни нейния кратък житейски път. Той върна спомена за рода на Вела - за Пею Калъчев, който със събя защитавал съселяните си и загинал, посечен от турски ятаган; за поп Топорчо и прадядото Пею, взели активно участие в Априлското въстание. От кратката младост на Вела Пеева кметът избра 37-те дни, прекарани на Арабчал, където след предателство тя избира смъртта, за да не попадне в ръцете на врага. Отговорът на въпроса как тази крехка и млада жена е намерила толкова сили според Иван Лебанов откриваме в стиховете на поета Ангел Горанов, че на камък сме раснали и на камък сме станали.

След едноминутно мълчание паметникът на героинята, също издялан от камък, бе отрупан с венци и цветя. От името на Общинска администрация венци поднесоха кметът Иван Лебанов и неговите заместници Георги Янчев и Ангел Даскалов. Венецът от Общинския съвет положиха Снежана Велева и Георги Василев (г-н Василев спаси положението, защото г-жа Велева бе единственият общински съветник, уважил церемонията). Цветя бяха поднесени от БСП, ГЕРБ, Партия на българските комунисти “Г. Димитров”, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Историческия музей, трите велинградски читалища, от близки и роднини на Вела Пеева и от много граждани. С аплодисменти бяха посрещнати група туристи, които рано сутринта на 3 май направиха поход и окичиха паметника на Вела с горски цветя, донесени от нейното лобно място - Бялата скала. София Ключкова прочете стиховете, издълбани върху скалата.
След поклонението пред гроба на Вела стихове и песни за нея прозвучаха в голамата зала на общината, където бе организиран концерт за 65-годишния юбилей. Участие взеха възпитаници на вокалната група “Караоке” и на Общинския детски комплекс.
Следобед на 3 май БСП организира поднасяне на цветя и пред паметната плоча на Ангел Чопев в кв. Чепино по повод 66 години от неговата смърт.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води