Велинград - online - Георги строи църква на Свети Георги 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Георги строи църква на Свети Георги
Публикувано 2009-05-11 22:13:35 от Темпо

От 10 години 68-годишният Георги Пенков Стоянов от Велинград е пенсионер. Но съвсем не стои без работа - той е майсторът, който гради църквата “Свети Георги” на връх Острец.
На 6 май, Гергьовден, Георги Стоянов е сред хорското множество, което посреща празника между каменните стени на новия храм. Разказва, че навремето е бил зидаро-мазач в Строителни войски.
Там научил занаята, а майсторлъкът да строи с дялан камък дошъл с годините и на принципа “Неволята учи”. Преди да започне строежа на църквата на връх Острец, заедно с Димитър Крумов Кривов от Велинград са издигнали параклиса “Свети Илия” на Елин (Илин) връх над Каменица. За градежа и на параклиса, и на църквата майсторът е поканен от директора на ДЛС “Алабак” Гено Пеев, който е двигателят на идеята за издигането на духовни храмове в Чепинското корито.
Майстор Георги Стоянов обяснява, че храмът “Свети Георги” на Острец е 195 кв.м. Това е почти колкото големината на църквата “Успение Богородично” в кв. Лъджене, допълва отец Иван Чалъмов. Строителството на Острец не е лесна работа, но помагат общи работници и работата напредва. “Измъчих се малко”, споделя Георги Стоянов, но е готов да започне строителството и на следващ параклис. Вярва, че комшиите му са прави, като казват “Господ те пази, Гошо!”. Тази година църковната сграда на връх Острец трябва да бъде покрита. Ще се направи и камбанария, която ще замести сегашното клепало. И сега идват много хора, от най-различни краища на България и всички си тръгват възхитени и заредени с енергията на това място. Факт е, че въпреки продължаващото строителство, тук не се краде.
На празничния 6 май отец Иван отслужи водосвет и разказа историята на църковния воин Свети Георги. Много хора дойдоха до върха (и туристи, и мото-туристи) и запалиха свещ в бъдещия храм. Спази се и традицията да бъде раздаден курбан, приготвен от майстора Георги Петричев, който също бе именник.
На масите в подножието на върха веселбата продължи до късно, а тази година дъждът подмина Острец. Към празника се присъединиха кметът на общината Иван Лебанов и зам.-кметът Валентина Цветанова.
Специални благодарности от вестник “Темпо” към шофьорите Димитър Кривов и Ахмед Дуев (Героя)!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай