Велинград - online - Как театърът помага да се справим с детската агресия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как театърът помага да се справим с детската агресия
Публикувано 2009-05-19 17:45:22 от Темпо

Казаха се много неща как в нашето общество се е загубила границата за добро и лошо, за радост и болка и как обществото е в криза, обхванато от агресия и апатия. На какво се дължи този факт?

Причините за детската агресивност се крият в недостига на разбиране и внимание от страна на възрастния. Агресивността е присъща на всички хора. При децата тя говори за потребността им от самостоятелност, внимание, любов, разбиране, от намиране на своето житейско място. Възрастните понякога избухваме и казваме на децата неща, които носят скрито “лошо” послание. Детето започва да се страхува заплахата да не получи реално въплъщение. Наранява се детското самочувствие, което в тази възраст е твърде деликатно и детето започва да вярва, че е глупаво, лошо, неблагодарно. А то се нуждае от самостоятелност и свобода, от възможност да развие творческия си потенциал и затвърди самочувствието си. Детето трябва да расте с “крепък дух, широка душа, чисто сърце и светъл ум, насочен към доброто, истината и красотата”. А за да бъде детето такова, му е нужна истинска обич и любов.
Периодът на предучилищната възраст е много важен за вземане на необходимите мерки за преодоляване на агресивните тенденции в детското поведение. Нужни са съвместни усилия на семейството, детската градина и обществените институции, за да се работи целенасочено в посока преодоляване на затрудненията, които имат агресивните деца, за формиране на умения да виждат и чуват не само себе си, но и други, да дават израз на чувствата си в различни позитивни начинания, да се научат да освобождават натрупаната агресивна емоция чрез приемливи действия.
Ето защо колективът ни се насочи към театралното изкуство за възпитаване на децата. Театърът ни показва всичко чрез живи примери. Той не проповядва, а ни кара сами да правим преценка. Театърът дава възможност за “пълно разгръщане, самореализация, хармонично и психично интелектуално развитие и формиране на активна жизнена позиция”. Децата правят първите си стъпки в театъра посредством влизане в света на приказките. Те представят света на животните и растенията. Влизат в един свят, превъплъщават се в различни роли. Грабва ги красивата и огромна сцена, светлините на прожекторите, декорите, театралните костюми. Музиката и светът на природата опияняват детската душа. Детето се изявява посредством играта, чрез жестове, мимики, интонации, пози, погледи, маниери, думи. Вербалните и невербалните аспекти в общуването играят и съществена роля в регулиране на взаимоотношенията. Децата се учат на търпение, дисциплина, отговорност. Повишават своето самочувстние, чувстват се значими, обичани. А ние насочихме усилията си към повишаване емпатичното отношение на участниците един към друг, към формиране на полезни умения и компетентност у детето, улесняващи неговата социализация. Театралното изкуство ни помага да се справим отчасти с натрупаната агресия. Разбира се, този път е дълъг и труден, но трябва да го извървим заедно, защото ние възрастните сме тези, които ще покажем вярната посока. Както казва Конфуций “Човек не може да бъде вкарван в правия път, но може да му бъде показан”. Ако обичате приказките и вярвате в чудеса, елате в страната на вълшебствата, където властват красотата и благородството! Елате на нашия спектакъл “Приказно вълшебство”!
Боряна Петричева, директор на ОДЗ “Слънчице”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай