Велинград - online - За да бъде видяна тази хубост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За да бъде видяна тази хубост
Публикувано 2009-05-19 17:46:34 от Темпо

През изминалата седмица Ракитово бе посетено от специалисти в областта на пещерното дело и паметниците на културата.
Първата група водеше Алексей Жалов, заместник-председател на Българската федерация по спелеология. Заедно с представители на Общинска администрация и членове на сдружение “Суткя” те посетиха Лепеница - “Приказната пещера”, както я нарече Петър Гелин.

Председателят на “Суткя” Свилен Топчиев връчи на г-н Жалов молба, с който сдружението желае са придобие като предмет на дейност пещерно дело. Очаква се ръководството на федерацията по спелеология да одобри искането. Известен факт е, че в Ракитово на 27 юли 1930 г. е учредено пещерно дружество и то е било второто в страната след софийското. Просъществувало е 10 години с главна цел популяризиране и благоустрояване на пещерата “Лепеница”. Сега целта е същата. Местните любители на природните красоти споделиха с гостите направените замервания и идеите за облагородяване на терена и популяризирането му с указателни табели. Те представиха и съгласието на Басейнова дирекция на Източно-беломорски район - Пловдив за благоустрояване на пещерата, в която тече подземна река.
Втората група бе от четирима специалисти от Института за недвижими паметници на културата, начело с арх. Христо Ганчев, директор на дирекция “Експертно-методическа дейност”. Групата посети местността Кулата - Градот (за разкопките на иманяри и за находките там подробно информирахме в предишния брой на “Темпо”). До 2 седмици специалистите ще се произнесат какви дейности трябва да се предприемат, за да се превърнат разкопките в туристическа атракция.
Групата се срещна и с отец Стоил в ракитовската църква “Света Неделя”, който е съпричастен към делото. Те са го посъветвали да изготви проект, с който да се търси финансиране за изчистване на стенописите в храма.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай