Велинград - online - Есперантистите на България се събраха във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Есперантистите на България се събраха във Велинград
Публикувано 2009-05-19 17:51:52 от Темпо

На 16 май в Историческия музей си дадоха среща есперантистите на България. Поводът - 90 години списание “Български есперантист”.
Срещата откри председателят на нашето есперантско дружество “Стою Калпазанов” инж.Борис Гаджанов. Председателят на Българския есперантски съюз Петър Тодоров отбеляза със заслужена гордост, че списанието е издавано без прекъсване през всичките 90 години, независимо от историческите обстоятелства и е най-старото сред страните-есперантисти, които са повече от 100.

Главният редактор на списанието Георги Михалков говори за дейността на списанието от основаването му до наши дни и отбеляза, че то продължава традицията “Чрез есперанто за мир в света” и да прокламира есперанто като високо хуманно движение, доказващо,че всички хора са приятели. С юбилейни грамоти бяха наградени Георги Михалков, Венелин Митев - бивш главен редактор на списанието и превел на есперанто поемата на Дора Габе “Вела” и Борис Гаджанов. Тържеството бе уважено от кмета Иван Лебанов, който получи красив букет с цветя от есперантистите и благодарностите им за неговата помощ и отзивчивост.Той им благодари и обеща пълна подкрепа за дружество “Стою Калпазанов”.
Б. Гаджанов благодари от името на велинградските есперантисти и на директорката на Историческия музей Снежана Велева за помощта и за съхраняването на документите и архива на велинградското дружество. Националната среща на есперантистите бе поздравена от Дамската вокална група при ОНЧ “Васил Левски” и от младите възпитанички на МШ “Звънче” Христина Влахова и Таня Кондева.
По-късно в Градската художествена галерия бе представена книгата на Георги Михалков “Преображение Господне”, посветена на Преображенското въстание в Източна Тракия, през погледа на внука, чийто дядо е участник във въстанието. Книгата поставя основни общочовешки въпроси като защо избухват въстанията, какво е свободата и защо ни е и дава отговора: “Да си свободен означава да не се страхуваш”.
Според Здравка Димитрова-Ангелова това е роман за мъжеството и вярата. За Тони Папазова ”това е от онези книги, които не се оставят”. Лили Герова откри прилика с Ботев като изказ и изграждане на образи. Изказвания направиха есперантисти от Смолян, Сливен, Разград. Авторът Георги Михалков е един от малкото, пишещи на български и есперанто. Книгата му е видяла “бял свят” благодарение на спечелен проект пред Министерството на културата и се надява, че ще успее да спечели и проекта за втората част със заглавие “Дяволското вълнение”, обхващаща периода 1908-1928 г. Срещата завърши с извода ”Докато паметта е жива, България ще я има!”. С двете прояви на есперантистите Историческият музей и Художествената галерия тази година отбелязаха международния ден на музеите.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води