Велинград - online - 20 години Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”: Нач 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

20 години Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци “Здравче-венче”: Нач
Публикувано 2009-05-19 17:55:07 от Темпо

Ансамбъл, ухаещ на здравец... Ансамбъл, излъчващ жизненост и красота. Един ансамбъл, пренасящ огъня от миналото ни, от нашата историческа съдба до наши дни. Това е ансамбъл “Здравче-венче” - вече на 20 години!

Народните песни са част от душата на българина - трагизъм и вяра в тържеството на доброто. Народната песен е радост и болка, любов и мъка. Тя е мисъл и устрем към по-хубав и честит живот. “Излял е Делю хайдутин” чрез гласа на Валя Балканска лети в космоса. А народните ни танци - каква красота, сила и вяра...
... Пролетта на 1989 г. Град Стрелча. Бях началник на специализиран детско-юношески лагер за развитие на художествената самодейност - народни песни и танци. Колко светлина и радост излъчваха очите на децата лагерници. Каква жажда да пеят и танцуват. Нямаха си свои народни носии, но носеха в себе си голямата любов към песента и танца. С голямо вълнение присъствах на репетициите им, радвах им се искрено с цялото си сърце. Възхищавах се на красотата и чистотата на движенията им в танците. Сформираният детски ансамбъл трябваше да има име, емблема. Комисия от София с председател Веселина Гиздова проведе анонимен конкурс за даване име на ансамбъла. И до днес не мога да си обясня защо на моето листче аз написах началото на стара каменска песен “Здравче-венче” (венец от здравец) - мило, гальовно, ухаещо на здравец. А има ли нещо по-хубаво, по-ценно от здравето... Останах приятно изненадана, когато комисията одобри и прие анонимното ми предложение. “Здравче-венче” - венец от здравец носи послания за здраве, свежест, красота, носи поезия...
Горда и благодарна съм, че бях приета за кръстница на младия ансамбъл. Пожелах им посока напред и нагоре... И ансамбълът тръгна по своя творчески път на развитие, на успехи и признания у нас и в чужбина. Предстои им 20-годишен юбилей.
Мили здравчета-венчета, малки, големи и по-големи, бъдете окрилени и горди, че давате своя принос, за да може щафетата на духовния огън от миналото ни да продължи във вечността!
Катерина Чаушева, кръстница на “Здравче-венче”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола