Велинград - online - Ген. Атанас Семерджиев на 85 години: Велинград има нужда от сплотеност, знаете з 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ген. Атанас Семерджиев на 85 години: Велинград има нужда от сплотеност, знаете з
Публикувано 2009-05-19 17:59:12 от Темпо

Десетки велинградчани се събраха на 14 май в Художествената галерия, за да честитят 85-ия рожден ден на ген. Атанас Семерджиев. Спечелил си заслужено обръщение “нашият генерал”, г-н Семерджиев получи от съгражданите си много благопожелания, цветя и подаръци.

В чест на юбилея галерията откри изложба с дарените през 1983 г. от ген. Семерджиев скулптори и картини. Част от платната на големи български художници бяха откраднати преди 15 г., но наскоро бяха открити и сега могат отново да бъдат видени в галерията - реставрирани и в нови рамки. Изложбата бе открита от уредника Бранко Манушев, който в знак на благодарност към дарителя Ат. Семерджиев по-късно му поднесе своя картина.
Методи Георгиев, журналист и публицист, говори за жизнения път и творчеството на ген. Семерджиев като представител на поколението, преживяло Втората световна война. Той сравни книгата на Ат. Семерджиев “И никой не се завърна” с Вазовата “Епопея на забравените”. Припомни 27-те години, през които Ат. Семерджиев е началник на Генералния щаб на Българската народна армия, работата му във Варшавския договор, в Народното събрание, на поста министър на вътрешните работи в най-трудните години на прехода и на поста вицепрезидент на Р България в тандем с Жельо Желев. Ораторът определи работата на генерала в МВР като безкръвна революция, чието ехо още оттеква. Заради това, че някои още го обвиняват в предателство, Семерджиев понесе своя кръст и се затвори в страданието си, каза ораторът. Другото пренебрежение от страна на управляващите е, че след като е предотвратил опожаряването на Партийния дом и възможността да избухне гражданска война, ген. Семерджиев е обгърнат от мълчание и недостоен шепот, а К. Тренчев, който запалил огъня, е награден от президента Георги Първанов с орден “Стара планина”. “Слава и чест на Цветан - нашия генерал! Ура!”, емоционално завърши словото си М. Георгиев.
Градусът на емоциите беше много висок по време на цялото тържество. Водещият Иван Гергев прочете стихотворението на Евстати Бурнаски “Романтично ехо”, което Георги Златинов припомни, че е писано за 60-ия рожден ден на ген. Семерджиев. Кметът Иван Лебанов каза, че истинската оценка на хората от Сърница през Медени поляни до Драгиново и от Велинград през Юндола до Кръстава, е обръщението “нашият генерал”. С много уважение и любов се прекланяме пред това, което ген. Семерджиев е направил за община Велинград и за България, отбеляза г-н Лебанов. Юбилярът бе поздравен от председателя на Общинския съвет Мустафа Джамбаз и от депутата Фидел Беев. Колективен поздрав отправиха лидерът БСП Тома Пачалов и съюзите на запасните и на ветераните от войните, а Димитър Главеев поднесе на юбиляра своя картина. С уважение и благодарност за светлата диря на почетния гражданин на Велинград Ат. Семерджиев го поздравиха и от Историческия музей, Национален дарителски фонд “13 века България”, Литературния клуб “Никола Вапцаров”, трите читалища във Велинград, сем. Златинови. Поздрав с песен отправи мъжката група “Чепино”, а със стих - Лиляна Цветанова. От името на роднините към ген. Семерджиев се обърна Христо Семерджиев, който не изневери на стила си и предизвика фурор с остроумната си политическа сатира.
Ген. Семерджиев говори малко, но всяка негова дума тежеше на мястото си: “Не е въпросът колко неща са направени, а защо не ги опазихме. Съзидателната дейност трябва да ви събира. Не да воювате, а да обединявате усилията си - това е нужно на града и на българите от високия район. Нашият град има нужда от дух на единство, на сплотеност. Знаете защо казвам тези думи!”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай