Велинград - online - Нощно кино за деня на музеите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нощно кино за деня на музеите
Публикувано 2009-05-25 22:47:59 от Темпо

18 май - международният ден на музеите тази година премина под мотото "Музеи и туризъм", като за пореден път имаше и "Нощ на отворените врати". Нашият Исторически музей го отбеляза с вечерна прожекция в Художествената галерия на филма "Сътворено преди векове - ранно-християнската епископска базилика от 5-6 век в Сандански". Това е един документален филм, участвал в пловдивския фестивал "Девет хиляди пролетни надежди". Лентата и още 4 заглавия: "Храмът на владетелите", "Дойде есента на 1946...", “Дългото завръщане" и "Ябълката" са подарени на велинградския музей от директора на фестивала Йордан Детев.

Зрителите видяха уникални находки на подови музайки, пана, обекти и разбраха как е изглеждал този култов комплекс преди 1600 г., когато е изиграл важна роля за разпространението на християнството по долината на р. Струма. В работата са взели участие и гръцки археолози, а реставрацията и консервацията са станали по програма ФАР.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева използва повода да поздрави музейните работници с празника и да отчете постигнатото. Сред успехите на музея тя постави ползотворното и резултатно участие в международните борси за туризъм в София и Велико Търново, откъдето музеят ни се завърна с награда, огромната свършена работа по отношение на археологията в нашия край, което доведе до възможността през това лято да се започнат мащабни разкопки; сборника от научни доклади, издаването на третата книжка от поредицата "Цепина", работата по възстановяването на къщата на Стою Калпазанов.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола