Велинград - online - Меглена Кунева: Търся моя избирател, готов да бъде активен гражданин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Меглена Кунева: Търся моя избирател, готов да бъде активен гражданин
Публикувано 2009-05-25 23:17:11 от Темпо

Още преди да започнем интервюто, Меглена Кунева казва, че за нея въпросът защо поема рискът да участва в изборите за ЕП, не съществува. Българите се питат защо оставя сигурната си и престижна позиция на еврокомисар, за да влезе в предизборните битки, но тя отговаря: “Как мога да докажа моята лоялност към моята страна - да стоя и да гледам отстрани, когато се случват най-важните за България избори? Как после ще ми вярват хората?”.

И още: политиката е 24-часова работа, в която ако се хванеш, нямаш право на оплаквания “Много работя”, защото това е цената. Зарежда я с енергия обществената оценка и това, че все повече българи смятат ЕС за част от решението, а не за част от проблема.

- Госпожо Кунева, на откриването на кампанията за евровота НДСВ каза, че вашата листа ще говори на “европейски език”. Разбираем и близък ли е този европейски език за българите?
- Това е абсолютно същият език! Същите въпроси за тока ми задават в Словакия и Чехия. Няма разлика - всички европейци се интересуват от пенсиите и от това какво прави Европа, за да ги защити. Това, което питат хората у нас, не се различава от това, което питат навсякъде в Източна Европа. Повод за ниско самочувствие нямаме. Ако допуснем някой да ни унищожи самочувствието, няма да сме свободни и ще сме лесна плячка за тези, които искат да нахъсат хората да са против. Това е най-страшното в едно общество! При европейските и при всички избори е много важно да бъдем граждани и когато някой ни казва какво ще направи, постоянно да питаме “Как?”. От това, че някой не ни харесва, по-добре ли ни става? Все едно - 17 евродепутати от България ще бъдат избрани в ЕП.
- През последните години една от най-чувствителните за обществеността във Велинград теми е тази за спазването на законите и за българската съдебна система. Кога ще почувстваме, че има държава, защото в момента българите масово смятат, че няма държава? И кога нашата съдебната система ще ни гарантира справедливост?
- Като главен преговарящ години наред се опитвах да обединя партиите за провеждане на съдебната реформа. Като човек, който защитава протребителите и хората се оплакват от големите монополисти, аз им казвам да търсят правата си в съда. Чувам смях и този смях е най-тежката присъда за това къде сме. Подходът в Европа е “Справедливост се получава от съд”. Предстои в Стокхолм да се приеме план на ЕК и ЕП за следващите 5 г., който ще е нещо като мониторингов механизъм, но за всички страни и през цялото време. По правило националните правосъдни системи са много затворени, но сега ще бъдат сравнявани, включително българската. Всяко нещо, което правим, опира до качеството на съдебната система. Трябва да похвалим усилията на Антон Станков, който като министър в предишния мандат направи съдебна реформа, посечена после от Конституционния съд. Да похвалим и усилията на М. Тачева, А. Мингова, А. Караиванова за създаването на инспектората, който ЕК признава за работещ. Хората, които работят, трябва да получават “Браво!”, за да станат повече. Не може да се гледа отстрани най-тежкият проблем в държавата. Парадокс е, че искаме да реформираме съдебната система отвън, а тя е независима и става обратното. Последната промяна в конституцията, за която настоявах, беше съдебната система да е отчетна. Преди системата беше партийно направена, последва обратното - независима, но пропуснахме думата отчетна. Това не значи, че е зависима - ако си отчетен пред хората, имаш щит пред партийните централи, когато те искат да използват съдебната система.
- Кой успех в сферата на защитата на потребителите ви е донесъл най-голямо удовлетворение?
- Решаването на конкретни случаи - например осигуряването на инвалидна количка на нуждаещ се. Аз съм резултатно ориентиран човек. Знам, че който прави политика, не трябва да решава конкретни казуси. Но ми е зареждащо, когато видя как действа законът за защита на потребителите, който е добър и ще става още по-добър.Успех за мен беше и когато след 7 години преговори по директивата за потребителския кредит никой не вярваше, но ги приключих и сега защитата на потребителите на кредити в ЕС е по-висока. Успях и в преговорите с Китай - след като години наред ЕС обръщаше внимание на некачествените китайски стоки, към 800 разрешителни бяха изтеглени, докато не си оправят продукцията. Не че е достъчно и не трябва да бъде. Много повече гледам към несвършеното. Последен успех е и първата обща акция по прилагане на закона по отношение уебсайтовете за самолетните билети.
- Вие сте еврокомисарят, който защитава интересите на потребителите и следи те да получават обещаното. В предизборната кампания политиците засипват избирателите с обещания. Кой обаче може да защити избирателя, когато след избори политиците не си спазвят обещанията?
- Може да го защити точно това да е гражданин. Не трябва да бягаме от тази дума. Стъпка по стъпка държавата трябва да създаде условия за честни избори, без купуване на гласове и закони, които стимулират гласуването - например по интернет. Трябва да знаем и да питаме повече политиците как смятат да превърнат надеждите в реалност. Да знаем, че който гласува, също поема отговорност. Аз търся моя избирател, което е готов да бъде активен гражданин и да отдели един ден, за да потърси правата си. Демокрацията не се случва по подразбиране. Имаме нужда от лидери, от хора, които стоят зад думите си, които имат знания и кураж да оценят риска и които могат да водят. Ако свестните хора не влизат в политиката, попадаме в лапите на тези, от които бягаме.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води