Велинград - online - 85 години училище в град Сърница: Oгнище на знание и родолюбие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

85 години училище в град Сърница: Oгнище на знание и родолюбие
Публикувано 2009-06-01 19:16:24 от Темпо

Светлина от “пазвите” на родопския град Сърница излъчва СОУ “Св.св.Кирил и Методий”, което ще чества своята 85 годишнина.
Времето е най-сигурният критерий за всяка духовна ценност и дело човешко. Според мярата за живот на една образователна институция всяка годишнина означава история, опит, традиции. Историята на всяко училище се маркира във времето чрез единението сграда- учители- ученици, “ душата” на училището са хората, които остават в летописите през годините чрез делата си.

Такава е историята и на училището в Сърница, което вече 85 години сее знания, умения, опит и добродетелност, родолюбие сред най- младото поколение - учениците. За жителите на Сърница 1924 г. е паметна, защото е открит храм на Духовността – училището. Отворило врати като първоначално училище в частната къща на сем. Талипови, с първите двадесетина ученици, тогава в малкото и китно селце, надарено от Бог с невероятна природна красота, с трудолюбиви и гостоприемни люде, е посрещнат с интерес и благоговение първият учител на селото - Владимир Тенев. Полага се началото на новобългарска просвета и култура.
През годините нараства броят на учениците и учителите, изгражда се и се разширява нова материална база на училището. От първоначално то прераства в начално, после в основно, а през 1979 г. в ЕСПУ с гимназиален етап. Първият випуск на гимназията завършва през 1982 г. с 37 ученици. През 1992 г. училището е преобразувано в СОУ “ Св. св. Кирил и Методий”.
Днес в училището се учат 535 ученици от 49 учители, негови бивши възпитаници, помогнали за духовното изграждане и формиране на хиляди млади хора в града и района. Професионалният труд в училището се гради върху девиза: “Не можеш в другите да запалиш огъня на знанието и родолюбието, ако сам не гориш.“
Успешната равносметка за 85 годишнина на училището в Сърница е резултат от много труд, старание, творчество, сплотеност, опазването на авторитета и автентичния дух на развитието на града и училището. То е дарило на родината кадри във всички сфери на живота.
Поклон и признание към светлите образи на учителите - бивши и настоящи, в СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Сърница.
Ръководството и колективът на училището поканват всички свои бивши директори, учители, възпитаници да присъстват на тържеството, посветено на 85-годишнина на училището, 30 години гимназия, 15 години професионално образование по икономика, металообработване, дървообработване и шивачество. Тържеството ще се състои на 6 юни 2009 г. Програмата включва:
1. Тържествено откриване на юбилейното честване от 10.00 часа в училището.
2. Разглеждане на изложба, разкриваща историята и успехите на училището.
3. Посещение на етнографска изложба в Младежкия дом.
4. Тържествен концерт в центъра на град Сърница от 11.00 часа.
5. Среща-разговор на колектива с гостите в мотел “Сърница ” от 13.00 часа.
За гостите от страната е осигурен автобус от автогара Велинград от 8.00 часа на 6 юни 2009 г. От ръководството на СОУ ”Св. св. Кирил и Методий” Сърница

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола