Велинград - online - Лаборатория в Пневмоболницата с нова апаратура за изследвания 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лаборатория в Пневмоболницата с нова апаратура за изследвания
Публикувано 2009-06-01 19:28:34 от Темпо

Клиничната лаборатория на Пневмоболница “Св. Петка Българска” вече разполага с най-нова европейска апаратура за изследвания. Завеждащ лабораторията е д-р Ирена Маждракова, която е работила в белодробен диспансер и в Окръжна болница “Света Анна” в София. Тя е една от 20-те лекари в България, притежаваща европейска диплома по хомеопатична терапия. Завършила е магистратура по терапия на лица с увреждания и й предстои работа по програмата Асма Йога.

- Д-р Маждракова, вашата оценка за новата апаратура на клиничната лаборатория на Пневмоболницата и с какво ще сте в помощ на пациентите?
- Оборудваната с новата апаратура лаборатория ще даде възможност за подобряване нивото на диагностицирането на заболявания като белодробен тромболизъм, захарна болест, възпалителни заболявания и точна оценка за риска и необходимата профилактика на различните органи и системи в човешкия организъм. Така работеща, лабораторията гарантира на гражданите високо професионално и технично ниво. Клиничната лаборатория участва във външен качествен контрол, гарантиращ достоверността на изследванията.
- Какви са новите изследвания, които могат да се направят при вас?
- Ще спомена кръвно-газовия анализатор, който оценява обмяната на кислорода или въглеродния диоксид между атмосферата и кръвта в белите дробове. Това ще рече всички състояния, при които се наблюдава задух, цианоза - посиняване на устните и езика, тахикардия, хипертония. Този апарат се използва в отделения по кардиологична хирургия.
Лабораторията прави пълна гама стандартни биохимични показатели и изследвания на К и Na йони, като сме разработили програми, по които много точно може да се определи функцията на всеки орган и система.
Много важен апарат, с който лабораторията вече разполага, е Д-димер. Д-димерът е индикатор за формиране и разрушаване на тромби някъде в тялото. Той е много важен при родилки, при подозрение при белодробна тромбемболия, за проследяване на миокарден инфаркт (така наречения сърдечен удар), рак, бактериален сепсис.
С CRP се измерват показанията на пневмония, бронхит, ХОББ, сърдечни заболявания, инфекции по време на бременост... Светлинният микроскоп с камера е за оценка на анемия, възпалителни заболявания и алергии. Ще добавя и Микроалбуминарията, която е сигурен маркер за начално засягане на бъбрека. Изследват се показания на болни от захарна болест, бременност, недиабетни бъбречни заболявания, проучва се въздействието на различни лекарства, хормони или нефротоксини. Предстои въвеждането на тестове по метода ELISA за изследване на хормоните на щитовидната жлеза, Ig, туморни маркери.
- Какви са цените на изследванията и кой може да се възползва от услугите на лабораторията? - Работното време на лабораторията е всеки работен ден до обяд. От услугите ни може да се възползва всеки гражданин, като изследванията се заплащат, но цените са равностойни на цените, определени за тези изследвания от Здравната каса.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола