Велинград - online - ПГГС “Хр. Ботев” посрещна юбилея с “Хубава си, моя горо” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

ПГГС “Хр. Ботев” посрещна юбилея с “Хубава си, моя горо”
Публикувано 2009-06-01 19:54:12 от Темпо

“Хубава си, моя горо, миришеш на младост” - с тази вечна българска песен започна концертът по случай 60 години от създаването на Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Станали на крака и просълзени от вълнение, заедно с групата за стари градски песни с ръководител Димитър Похлупков, запяха десетки бивши и настоящи възпитаници и преподаватели в Горския техникум. Гостите на юбилейното тържество бяха толкова много, че изпълниха не само залата, а и коридорите на читалище “Отец Паисий”.

Концертът вечерта на 30 май беше заключителната и кулминационна точка от програмата, посветена на 60-годишнината на гимназията. Свидетелство за нейния авторитет и позиции в цяла България беше присъствието на толкова много хора, учили тук и дошли от всички краища на страната. За своите 60 години Горският техникум “Христо Ботев”, сега ПГГС, е обучил над 5000 специалисти техник-лесовъди и днес трудно ще се намери горско стопанство в България, в което да не работят негови кадри.
Юбилея уважиха и много официални гости: председателят на Държавната агенция по горите доц. Стефан Юруков и главният секретар Валентина Маринова, началникът на кабинета на министър-председателя Веладин Битолски, областният управител Георги Петърнейчев, председателят на Общински съвет - Велинград Мустафа Джамбаз, заместник-кметовете на общината Валентина Цветанова, Георги Янчев и Ангел Даскалов, преподавателите в Лесотехническия университет доц. Милко Милев, доц. Иван Палигоров, доц. Величко Гагов, гл.ас. Невена Шулева-Алексиева, проф. Христо Цакев и колеги от Института за гората, Бонка Бунева и Любчо Кацаров от Регионалния инспекторат на МОН, директори на държавни лесовъдни стопанства, директори на училища от Велинград, Хасково, Пазарджик, Тетевен, Септември, Пещера и сръбския град Кранево, с който гимназията работи съвместно. В залата се събраха и много дългогодишни преподаватели, с чийто труд е писана историята на училището.
Директорът на ПГГС “Христо Ботев” инж. Стефан Шулев припомни създаването на учебното заведение през 1949 г. и отдаде заслужено признание на работата на първите директори и преподаватели за неговото утвърждаване. Той отчете, че политиката, която ръководи училището по целия път на развитие, е реалистична и ползотворна - приемственост, професионализъм, инициативност. Така през годините училището е свързало съдби, създало е приятелства за цял живот, продължило е професията на техник-лесовъда и я е превърнало в призвание за опазване на гората и природата. Г-н Шулев говори как гимназията се справя с трудната си мисия в условията на пазарна икономика и непрекъснати реформи в образователната система. Въпреки всичко днес ПГГС “Хр. Ботев” може да се похвали с материално-техническа база на ниво, с десетки спечелени и реализирани проекти, с висока квалификация на учителите, с авторитет на водеща професионална гимназия в България. От следващата учебна година към вече утвърдените специалности техник-лесовъд, лесовъд, дивечовъд, работник в горското стопанство гимназията ще открие и нова специалност “Цветарство” и ще обучава по професията “техник-озеленител”, която е съобразена с условията и преспективите за развитие на курорта Велинград.
В големия концерт, посветен на 60-ия юбилей на ПГГС “Хр. Ботев”, взеха участие с рецитал възпитаници на училището и на СОУ “В. Левски”, фолклорният ансамбъл “Чепино”, Клуб за спортни танци “Импулс”, вокална група “Караоке”, групата за стари градски песни на Д. Похлупков.
Гостите на празника получиха и брой от издадения за юбилея училищен вестник. Неговите страници събират много мнения на преподаватели и ученици в ПГГС “Хр. Ботев”. Ще цитираме написаното от дванадесетокласничката Лидия Янгърова, защото то е показателно за мисията на гимназията по горско стопанство във Велинград и през следващите години: “Ние сме деца на модерния свят. Колкото и бедна да е България сред европейското семейство, което ни при сякаш по милост да сме част от него, се чувстваме представители на модерното младо поколение. То е осъзнало, че съвременният човек без образование е обречен да тъпче винаги в праха и да бъде черноработник... Моето училище е с особено място в образователната ни система, защото в него не само се обучават младежи и девойки за определена сфера на икономиката, а защото от възпитанието ни в любовта към гората зависи нейното опазване”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай