Велинград - online - След 5 часа бурни страсти: Ракитовският парламент с нов председател 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

След 5 часа бурни страсти: Ракитовският парламент с нов председател
Публикувано 2009-06-01 20:05:07 от Темпо

Под председателството на Георги Попчев редовното заседание на Общински съвет - Ракитово на 29 май започна с едноминутно мълчание за жертвите на катастрофата в Ямбол, продължи с бурни страсти и завърши с нов председател.
В началото г-н Попчев прочете решенията на Общинската избирателна комисия за прекратяване правомощията на общинския съветник Кирчо Борнев и удостоверението, с което определя на негово място в Общинския съвет да влезе Рашко Рашков от листата на партия “Рома”. Новият съветник положи клетва.

Първият бурен сблъсък бе предизвикан от предложението на Красимир Вандев точка 15 от дневния ред “Предложение за избор на комисия за отнемане на правомощията и нов избор” да се разгледа като първа точка. Кметът Ангел Говедарски предвиди продължителността на процедурата по тази точка и призова първо да се гласуват решенията, които са неотложни и значими за развитието на общината, припомняйки на съветниците и понесените загуби заради негласуваните решения на бойкотираната сесия от 28 април. Въпреки това местните парламентаристи решиха, че кадровата смяна е по-важна и точката се разгледа като първа в рамките на близо 5 (!) часа.
Георги Попчев прочете мотивите на групата съветници за неговото отстраняване като председател и поиска думата, за да ги коментира. Той подчерта, че всички документи, които е подготвил и подписал, всички решения, които е взел и одобрил, са в рамките на закона и всичко е вършено в името на ползотворната работа за благото на общината.
Никой от вносителите на предложението за прекратяване правомощията на Г. Попчев като председател не направи коментар на казаното от него. Много емоционално се включи кметът г-н Говедарски, който призова към прекратяване на пререканията и припомни, че с добра работа за година и половина са свършени много неща в общината и би трябвало това да продължи. “Мотивите за свалянето са смешни. Не искам превратаджийски промени! Трябва да работите като колектив, а не да демонстрирае надмощие на мнозинството. Дайте да приемем належащите неща!”, каза кметът.
Росица Харискова подкрепи своя съпартиец Г. Попчев, а председателят на общинската организация на БСП Тодор Тодоров прочете декларация в негова защита.
От присъстващите в залата мнение по казуса изказа почетният гражданин на Ракитово Ангел Дойкин, който изрази очудване, че след толкова много заседания за година и половина местните депутати не са си изяснили процедурата и попита вносителите на предложението следващият председател ще бъде ли обединител и ще работи ли за Ракитово. Г-н Дойкин посъветва съветниците: “Върнете се към хан Кубрат!”. Г-жа Мария Кошеджийска призова да се гласува по съвест, а не под заплаха и с купуване на гласове. Стоян Калоферов, бивш общински съветник два мандата, също попита какви са гаранциите, че новият председател ще бъде по-добър. Най-крайно мнение изказа архитект Крайчева, която директно заяви: “Всеки от вас знае на какво ниво е. 90 процента от Общинския съвет не могат да се сравнят с г-н Попчев. Кой ще спечели от смяната на председателя?!”, попита тя.
Чуха се много недоволни от изявлението гласове, а общинският съветник Атанас Попчев на свой ред попита: “Защо общината е на последно място в страната? Поради добрата работа ли?”. От този момент нататък потекоха процедури. След като избраха 5-членна комисия с председател Ат. Попчев и членове Ю. Сейдев, Р. Харискова, Ат. Мацанов и Кр. Ибчев, тя подготви 3 бюлетини. Гласуването бе тайно, а урната се отвори в залата от Ат. Попчев и бяха предброени 9 бюлетини за, 7 против и 1 въздържал се. Така проведеното гласуване прекрати правомощията на Георги Попчев като председател на Общински съвет - Ракитово.
Заседанието продължи да води Юсеин Сейдев. За новата комисия по избора на председател г-жа Харискова си направи и отвод и нейното място зае г-н Бекташев. Този път бюлетината беше една, защото и предложението за председател беше едно: Ат. Попчев предложи на поста Никола В. Бързаков. Имаше предложение и за Ат. Попчев, но той си даде отвод. След проведено тайно гласуване единственият кандидат бе подкрепен от 11 съветници, 5 бяха против и 1 въздържал се.
Г-н Бързаков направи кратко изказване, като изрази своята благодарност за оказаната чест и заяви, че осъзнава каква голяма отговорност поема. Сесията продължи по дневния ред от 28 април и 29 май, като се гласуваха важни решения, за които много граждани чакаха часове наред.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай