Велинград - online - Председателят получи правилник, кола и 13 000 лева представителни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Председателят получи правилник, кола и 13 000 лева представителни
Публикувано 2009-06-08 22:13:24 от Темпо

На сесията на 1 юни мнозинството на ДПС, ВМРО и БЗНС гласува поредица от решения, разширяващи правомощията на председателя на Общински съвет - Велинград.
Приети бяха изменения в Правилника за работа на Общинския съвет, предложени на предишното заседание от председателя Мустафа Джамбаз.
Тогава той оттегли точката с мотив да се състоят разговори с всички политически сили. Разговори не е имало и затова Тома Пачалов предложи точката да не се гледа. Но измененията бяха отново внесени, като М. Джамбаз обяви, че е съгласен да отпадне предложението председателят да командирова кмета на общината в страната и чужбина. Има още много скандални текстове, които противоречат на закона и Общинският съвет ще се изложи, ако наруши законодателството, каза Екатерина Каферинова. Ясно ни е, че ще бъдем обвинявани, че нарушаваме закона, отговори Мустафа Джамбаз. Кметът Иван Лебанов каза, че истинската задача на мнозинството е с измененията в Правилника за ограничи правомощията на кмета и всяко негово предложение да бъде блокирано. Няма да се огъна, решението ще бъде върнато, заяви г-н Лебанов.
С 16 “за” мнозинството утвърди поредица от промени в Правилника. Занапред гражданите, които желаят да направят изказване по някоя от точките в дневния ред, ще трябва да подават заявление в писмен вид до председателя най-малко 24 часа преди сесията. Председателят може да разпореди граждани, които по негово усмотрение нарушават реда в залата, да бъдат отстранени. За първи път в 20-годишната история на местния парламент за реда ще се грижат квестори, които могат да бъдат представители на частна охранителна фирма. За първи път в Правилника има и отделна глава за поведението на общинските съветници, която също дава нови права на председателя да отнема думата, да отстранява от заседание и да налага наказания. Парадоксално е, че с новия Правилник разискванията по време на закритите сесии се издигат в ранг на “държавна тайна”.
Съветниците решиха за нуждите на Общинския съвет да бъде предоставен автомобил Шкода и кметът да извърши необходимото по предаването му на председателя. Ек. Каферинова обърна внимание, че персонален автомобил за председателя не звучи добре. Автомобилът не е за председателя, а за Общинския съвет, каза М. Джамбаз. По темата думата поиска зам.-кметът Валентина Цветанова, която бе упълномощена да представлява кмета Лебанов. Скандално г-н Джамбаз отказа да даде думата на г-жа Цветанова, въпреки че по правилник кмет на община може да вземе думата винаги, когато я поиска.
Мнозинството измени старо свое решение, като раздели сумата за представителни разходи: 14 000 лева за кмета и 13 000 лева за председателя на Общинския съвет. Отнети бяха правомощията на кмета за редица бюджетни финансови операции, като му бе забранено да изменя размера на бюджетните кредити и да покрива текущо с временни безлихвени заеми от извънбюджетните сметки на общината възникнал временен недостиг на бюджетни средства.
Сесията приключи така, както и протече - скандално. Председателят М. Джамбаз даде думата на Борис Костов и Александър Гагов да отправят питания към кмета, но веднага след това закри сесията, въпреки че имаше още питания от други съветници. Г-н Джамбаз напусна залата без да отговори на зам.-кмета В. Цветанова защо не й е дал полагащото се по закон право да вземе думата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай