Велинград - online - Изложба показва живопис и “лубок” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба показва живопис и “лубок”
Публикувано 2009-06-15 22:04:53 от Темпо

На 10 юни в Градската художествена галерия Анастасия Толева, секретар на Национален дарителски фонд “13 века България” - Пловдив, откри изложба с картини на Крум Джаков и Виктор Пензин. Изложбата ни гостува по инициатива на представителката на фонда във Велинград Марияна Гъркова.

Крум Джаков е почти неизвестен български художник, защото макар и роден през 1909 г. в Пловдив, от 1925 г. след като завършва Ленинградската художествена академия специалност “Живопис”, се установява за постоянно в Русия. Въпреки че не живее в родината си, той често я посещава и я увековечава в прекрасните си слънчеви пейзажи от родния Пловдив - Стария град, където е и родната му къща, Велико Търново, Искърското дефиле...
Картините са дарението на Крум Джаков, което идва в ГХГ в Пловдив според завещанието му през есента на 1988 г. чрез НДФ “13 века България”. Дарител на сбирката е Виктор Пензин - руски художник и изследовател на старинни гравюри и творец на руската гравюра “лубок”. Лубокът е свързан с народното творчество и често се нарича народна картина. Наименованието идва от луб - вътрешната влакнеста част на липата, а лубок е липовата дъска, върху която се изразяват графичните изображения за печат. Темите са фолклорни,свързани с песенното творчество на частушките, религиозни сюжети, сцени от живота на народни герои или исторически личности. Виктор Пензин е създател на ателие за народна графика и музей на руския лубок. Дарението, което участва в изложбата, е от това ателие и е направено по повод на 24 май 1989 г. Изложбата-дарение на Крум Джаков и Виктор Пензин и се състои общо от 34 платна и ще гостува във Велинград до 30 юни.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола