Велинград - online - АРР ще предложи създаване на експертен съвет от граждани в помощ на общината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

АРР ще предложи създаване на експертен съвет от граждани в помощ на общината
Публикувано 2009-06-15 22:13:09 от Темпо

Работна среща, организирана на 11 юни във Велинград от Центъра за икономическо развитие (ЦИР), се превърна в повод за мини-дискусия за настоящето и бъдещето на неправителствения сектор в нашия град.
През годините ЦИР работи по няколко съвместни проекта с община Велинград и Агенцията за регионално развитие (АРР). Велинградчани и досега си спомнят най-мащабния - подписването на Хартата срещу корупцията през 2003 г.
Годините на по-щедрото финансиране на проекти обаче вече са в миналото, изграденият капацитет по подготвени кадри се разпилява и при новите условия изходът е в обединяване на усилията. Това каза г-жа Бленика Джелепова от ЦИР, подчертавайки, че добри резултати има в тези общини, които имат опит и навик да работят съвместно с неправителствените организации. За осъзнатата необходимост от по-трайно обвързване и за създаването на мрежа от организации, които си партнират редовно говори директорът на ЦИР г-жа Мария Прохаска. Г-жа Анелия Дамянова, доктор по икономика, изброи основните трудности при печеленето и реализирането на проекти: осигуряване на финансов ресурс, силно бюрократизиране на процедурите, трудно набавяне на актуална информация, отлив на добре подготвени професионалисти от НПО към държавния сектор и в чужбина, нелоялна конкуренция между самите НПО. Основен проблем е и това, че липсва законодателно задължение държавните и общински администрации да привличат неправителствения сектор при взимане на решения.
Гостите от ЦИР споделиха добри практики от Добрич, където общината всяка година обявява конкурс и съфинансира проекти на НПО - например за облагородяване на междублоковите пространства. В Сливен общината отпуска безлихвени кредити на НПО.
Картината във Велинград представи изпълнителният директор на АРР Живко Милушев, който не скри големите трудности, пред които и изправен неправителственият сектор тук. Броят на НПО е твърде оредял,инициативата за взаимодействие излиза само от АРР, а общината е твърде пасивна. Като минус той посочи, че общината все още не е започната да работи за публично-частни партньорства. Надеждата за промяна е в проект за създаване на експертен съвет от граждани за подпомагане работата на общината, който е разработен от АРР.
Като представител на ОА в срещата участва г-жа Ваня Станева, която изрази друга позиция - неправителствените организации, с изключение на АРР, ги няма и често по проекти общината не може да намери партньор в лицето на НПО. Община Велинград е страшно органичена в средствата за съфинансиране на проекти, а в същото време в самите проекти са заложени много средства за постоянни обучения.
И от АРР, и от ЦИР бяха единодушни, че исканото съфинансиране по проектите е голяма пречка пред НПО и че този проблем трябва да бъде изяснен на ниво държавна власт. Това ще е една от темите на националната среща, която ЦИР организира през юли в столицата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води