Велинград - online - ... а някои палят свещ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

... а някои палят свещ
Публикувано 2009-06-15 22:35:15 от Темпо

Имам любима китайска поговорка: “По-добре е да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината”. За жалост, около мен много повече са хората “проклинащи тъмнината”. Тъмнината в образованието, в здравеопазването, в правораздаването и т.н. Но има и хора, които “палят свещ”. Такива са двете чаровни дами от сформираното преди година сдружение “Развитие” в Ракитово г-жа Нина Димова и г-жа Ана Вандева.

През октомври 2008 г. те участваха в семинар, вдъхновен от максимата на Бил Гейтс “Всеки живот е еднакво ценен, независимо къде живее на земята” и целящ да върне младите хора в библиотеките. През този месец съвместно със сдружение “Икар” - Хасково реализират проекта “Цветята в кутии”, подкрепен от холандската фондация “Мама Кеш”. Проектът, както обясни медиаторката г-жа Антоанета Станчева, е за аудиторията в малките населени места.
Дамите от двете сдружения посетиха училищата в Дорково, Костандово и Ракитово, където представиха филм за домашното насилие и направиха анкети и разговори с аудиторията. На всички бяха раздадени листовки, запознаващи със закона против домашното насилие и спешния телефон 112. Описани бяха и формите на насилие: емоционално, физическо, сексуално, икономическо, ревност, налагане на контрол, изолация, обвинения, жестокост, оскърбления. Г-жа Станчева предупреди децата, че кадрите са много жестоки и тези, които преценят, могат да напуснат. В СОУ “Св. КЛ. Охридски” останаха 1/3 от учениците, което е изненадващо, защото всеки има наблюдения за филмите, които децата гледат, за клиповете с насилие по интернет, а и за средата в малкото селище - патриархални нагласи за прикриване на насилието в семейството, алкохолизъм, жестокост над животните и т.н.
Филмът беше тежък, но това е действителността. Зрителите я видяха в Белгия, САщ, Турция, Иран, България. Тези проблеми не трябва да се крият и затова целта на проекта е подробна образователна програма за промяна. Децата, останали в залата, разбраха, че насилието не е само личен, а обществен проблем. Споделиха, че имат наблюдения, че насилието се предава - били са свидетели на такова. Но на въпрос дали биха използвали закона против домашното насилие, за да защитят себе си или свой близък, отговориха с “Не знам”. Проектът “Цветя в кутии” иска именно това - да помогне да се преодолее това “Не знам”. Децата трябва да знаят, да искат и да могат да бъдат активни граждани. На сбогуване г-жа Станчева ги призова: “Не позволявайте да бъдете обект на насилие. Животът ви е един!”.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води