Велинград - online - Резултатите от евроизборите: По чаша студена вода за местните партийни централи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Резултатите от евроизборите: По чаша студена вода за местните партийни централи
Публикувано 2009-06-15 22:48:17 от Темпо

За велинградските централи на големите политически партии резултатите от евровота преди седмица изиграха ролята ако не на студен душ, то поне на чаша студена вода. Няма политическа сила, която да е доволна на 100 процента от постигнатото, обратното - избирателите приземиха политиците.
С 6743 гласа ДПС спечели убедителна победа в община Велинград. Безпощадната математика сочи, че при традиционно високата активност в кметствата и традиционно ниската в града гласовете за ГЕРБ, КБ, НДСВ и АТАКА взети заедно не могат да изравнят бюлетините за ДПС.
Това, което нагарча в резултата на ДПС е, че на последните парламентарни избори в община Велинград партията спечели 7701 гласа - с 1000 повече от сега. И още: резултатите показват, че ДПС губи позиции във Велинград. Вместо обичайните 1100-1400 гласа на евровота ДПС получава само 372 гласа в града. В отделни селища (Света Петка, Мечо корито, Пашово, Рохлево, Бутрево, Чолаково, Юндола, Враненци и др.) електоратът на ДПС бе максимално мобилизиран и гласува почти на 90%. В Сърница обаче активността бе далеч по-слаба, Драгиново също е имало по-убедителни резултати.
С второто си място ГЕРБ изпреварва БСП, качва с 1000 гласа резултата си в сравнение с евроизборите през 2007 г. и отбелязва (макар и малък) пробив от 255 гласа в селищата от общината. Сумарният резултат от 2398 гласа обаче не е равен на убедителната победа, която ГЕРБ търси за парламентарните избори.
Далеч от желаното с постигнатите на евровота 1997 гласа е и Коалиция за България. Червените са прибавили едва 200 гласа към резултата си на евроизборите преди 2 години. Тогава те бяха втора политическа сила в общината, а сегашният резултат ги изпрати на трето място.
От всички партии единствено НДСВ се размина с чашата студена вода. Дори обратното - с Меглена Кунева начело царската партия повиши броя на бюлетините си от 550 през 2007 г. на 892. От тези 892 гласа 316 дойдоха от селища като Драгиново, Грашево, Рохлево, Горно Дъбево и др. По темата дали тези цифри трябва да се възприемат като преливане на гласове от ДПС към НДСВ трябва да се отчете, че от 2001 г. насам царистите винаги имат бюлетини от селищата в общината и те в по-голяма степен са свързани с работните места на гласуващите. За НДСВ обаче трудното тепърва предстои, защото на парламентарните избори ще е без Меглена Кунева.
АТАКА не може да е доволна от петата позиция в община Велинград и спечелените 876 гласа. Партията на Волен Сидеров губи близо 550 гласа в сравнение с евровота през 2007 г., част от които вероятно са отишли в РЗС, въпреки че партията на Яне Янев все още няма стройни структури във Велинград.
Коалиция НАПРЕД може да е доволна от шестото си място във Велинград, защото със 781 гласа изпревари Синята коалиция и за пореден път доказа, че със ЗНС в състава си събира гласове и се нарежда веднага след ДПС по бюлетини в селищата извън Велинград. Но НАПРЕД не мина бариерата и в крайна сметка се разпадна в навечерието на парламентарните избори.
Синята коалиция също изпи чаша студена вода на евроизборите. Радостта от националното представяне не променя цифрите за община Велинград - седмо място и само 537 гласа. За сравнение: на евроизборите преди 2 години тук за СДС са гласували 360 и за ДСБ 280 човека - със 100 повече от сегашния резултат, който трябва да бъде основно анализиран от партийните активи.
Евроизборите вече са в историята, но поуките от тях важат с пълна сила за започналата вече предизборна кампания за Народно събрание. Най-ценната поука е за нас - избирателите. И тя е, че когато сме по-активни граждани и гласуваме, ние сме по-силни от предварителните сметки и договорки на партийни централи.
Темпо

РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОИЗБОРИ 2009
Об. Пазарджик Об. Велинград 1. ГЕРБ 20 684 2398
2. ДПС 16 782 6743
3. КБ 16 552 1997
4. АТАКА 10 026 876
5. НДСВ 6400 892
6. СИНЯ КОАЛИЦИЯ 5989 537
7. ЛИДЕР 5188 425
8. РЗС 4193 322
9. НАПРЕД 1859 781

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай