Велинград - online - Мнозинството твори нова финансова политика 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мнозинството твори нова финансова политика
Публикувано 2009-06-30 06:53:17 от Темпо

На редовната сесия на 22 юни на Общински съвет - Велинград отново станахме свидетели на внасяне на куп допълнителни точки. “В името на рекорда” този път към редовните 22 точки бяха добавени още 19. От ГЕРБ се възпротивиха на тази практика, а председателят М. Джамбаз се оправда, че 8 от допълнителните точки са прегласуване на решения, върнати от кмета Лебанов.
В началото бе дадена възможност на София Ключкова, председател на ИК “Да поработим за Велинград”, да направи предварително заявено изказване. Г-жа Ключкова призова тази предизборна сесия да е преломна за работата на общинските съветници и подчерта, че въпреки наложените в новия Правилник ограничения, велинградчани ще търсят начини да изразяват гражданската си позиция. За да могат гражданите и да участват в управлението на общината, тя предложи на общи събрания да се изберат кметски съветници, а Общинският съвет най-сетне да избере обществен посредник (омбудсман).

Скандалите в залата започнаха още с първата точка - предложението президентът на Световната хотелиерска асоциация ИХРА Гасан Айди да бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Велинград” като признание за неговите заслуги за обявяването на града за СПА столица на Балканите. Александър Гагов в типичния си стил заяви, че Г. Айди не е стъпвал във Велинград и не е гражданин, за да е почетен гражданин. Този път го контрираха от две страни: Екатерина Каферинова каза, че не е важно дали е стъпвал, а какво е направил за Велинград, а Снежана Велева допълни, че е чест за Велинград да обяви г-н Айди за почетен гражданин. Недостойният спор приключи с единодушно гласуване “за” обявяване на Г. Айди за почетен гражданин на Велинград.
Спорове предизвика и приемането на програмата за Празниците на културата и план-сметката към нея, възлизаща на 45 200 лева. Снежана Велева изброи възраженията си по отношение на програмата и сценария за 7 юли: не е спазен протоколът за организиране на събитие от такъв международен ранг; не е ясно мястото на общината, която е оставила хотелиерите и ресторантьорите да организират Празниците на културата; няма включена тържествена сесия на Общинския съвет, на която да бъде връчено и званието на г-н Айди. Коригирайте навреме, за да не се изложим международно, препоръча г-жа Велева на Общинска администрация.
От друг порядък бяха критиките на Ал. Гагов, който заяви, че не вярва на хората, на които им е дадено да разпределят парите за празниците и няма прозрачност. Отговори му Васка Милушева: от 4 месеца всяка сряда заседава Консултативният съвет по туризъм и всеки, който желае, е добре дошъл на сбирките. Мустафа Джамбаз също изрази мнение, че ако повече съветници са участвали в подготовката, няма да има пререкания в залата. Наложи се г-жа Милушева да обяснява всеизвестното: председателите на Общинския съвет и на Комисията по туризъм са членове на Консултативния съвет по туризъм и от тях зависи да участват в работата му. За финал на спора програмата и план-сметката бяха приети единодушно.
За по-малко от 7 минути с 16 гласа “за” мнозинството потвърди 7 решения от предишната сесия, спрени от кмета Иван Лебанов. Подробните юридически становища защо решенията са незаконосъобразни изобщо не бяха коментирани - нито в комисии, нито в зала. Нито един съветник от БЗНС, ВМРО и ДПС не аргументира вота си.
В края на сесията бяха гласувани поредица от меко казано странни финансови решения. По предложение на М. Джамбаз мнозинството прехвърли сумата от 117 000 лева от Общинска администрация към Общински съвет, разпределена така: 90 000 лева за външни услуги, 2500 лева за командировки и 22 000 лева за представителни разходи. Сумата от 160 000 лева бе насочена за създаване на бъдещата агенция за приватизация.
По предложение на Г. Чинков бе прието общината да направи допълнителни парични вноски за две общински търговски дружества: 190 000 лева за “Стройком”, които се взимат от “Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” и 200 000 лева за “МБАЛ-Велинград”, като сумата се взима от перо “Култура”. Венко Бозев попита с какви средства тогава ще работи културата, а Ек. Каферинова разясни на мнозинството, че вършат закононарушение, отпускайки общински пари за издръжка на търговски дружества. Парите се дават за една година като кредит с лихва 25% от основния лихвен процент.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай