Велинград - online - Депутатстването на Фидел Беев приключи в ареста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Депутатстването на Фидел Беев приключи в ареста
Публикувано 2009-06-30 06:54:36 от Темпо

На 24 юни, 24 часа преди финалното заседание на 40 Народно събрание, депутатът от ДПС от нашия избирателен район Фидел Беев стана арестант. Ден по-рано в 14.30 часа той трябваше да се яви пред Софийския градски съд като обвиняем по дело, започнало преди 5 години. Казусът: като кмет на община Велинград през 2004 г. Фидел Беев зарежда горива в общински детски градини и обекти чрез СД “Братя Бееви” на обща стойност 142 240 лева, без обаче неговата фирма да е спечелила обществена поръчка. Прокуратурата го подведе под отговорност, че заради по-високите цени на горивата, доставяни от СД “Братя Бееви”, общината е ощетена с повече от 16 000 лева.

В Окръжен съд - Пазарджик делото се точи 20 месеца, като постоянно бе отлагано с болнични листове, а впоследствие бе спряно, тъй като през 2005 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган определи Фидел Беев като “естествен лидер” и го издигна за водач на листата на ДПС в Пазарджишки избирателен район. След като стана депутат, Ф. Беев получи имунитет. На 7 април 2006 г., под натиска най-вече на европейските институции, главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетът му да бъде свален. В Софийски градски съд (СГС) делото започна на 11 септември 2006 г. и бе отлагано 14 (!) пъти. На всяко от заседанията болен с различни диагнози беше обвиняемият Фидел Беев, отсъстваше адвокатът му, веднъж дори се наложи да се смени съдията, искаха се нови и нови експертизи. И така до 23 юни, когато Беев пак не се яви, но този път прокурорът Роман Василев не прие неподкрепеното с болничен лист твърдение на адвоката Пламен Ялнъзов, че обвиняемият по спешност е приет в Кардиологичното отделение на Военномедицинска академия (ВМА). Прокурорът поиска мярката за неотклонение на Ф. Беев да бъде променена от “парична гаранция” в “задържане под стража” с мотив, че така ще може да бъде направена и съдебномедицинска експертиза на здравословното състояние на подсъдимия Беев. След кратко заседание съдебният състав излезе с определение обвиняемият да бъде задържан, а внесената от него парична гаранция от 1000 лева да се отнеме в полза на държавата.
Съдебното решение не се оказа толкова лесно за изпълнение, тъй като Ф. Беев трябваше да бъде открит. На 24 юни бе съобщено, че той е преместен от ВМА в лечебницата на затвора в София. Според шефа на ВМА ген. Стоян Тонев пациентът е бил в стабилно състояние, с нормално ЕКГ и с диагноза “гръдна жаба”. Така в последния ден на 40-то Народно събрание сред отсъстващите от последната снимка за спомен е и ДПС-депутатът Фидел Беев - единственият от народните избраници, който в този исторически момент бе зад решетките.
Когато през 2006 г. делото бе подновено в СГС, под заглавие “И се заточиха експертизи...” вестник “Темпо” написа: “Цялото развитие на случая досега е показателно, че е излишно да се правят прогнози. Видно е единствено, че след 20-месечно стопиране делото навлезе в нова фаза - на процедурни отлагания. А процедурите, експертизите и отлаганията в България също могат да се точат дълго. Или поне толкова дълго, колкото трае един депутатски мандат...”. Прогнозата ни се сбъдна с точност до един ден. Но ... засега. Определението, заради което Ф. Беев е в ареста, подлежи на обжалване. Дори и СГС да излезе с присъда, тя също няма да е окончателна. Тоест: търсенето на правосъдие в България продължава в познатите темпове.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай