Велинград - online - Милен не се шегува - чукна 70 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Милен не се шегува - чукна 70
Публикувано 2009-07-07 08:12:13 от Темпо

“Стоя, оглеждам се, поемам дъх и ми се иска да извикам: мой роден край, ти си в глъбините на сърцето и душата ми и за нищо не бих те сменил.” Тези думи, изречени от Милен Налбантов-Шан, преминават като червена нишка през целия му жизнен и творчески път.

Роден е на 3 юли 1939 г. в многочленно семейство, като пето дете на трудолюбивите си родители. Милен от ранна детска възраст се учи на труд и обич към родния край. Основното си образование завършва с отличие в родното си село Корово, днес Драгиново, след което продължава в СПТУ “А. Макаренко” - Пловдив. За годините си в педагогическото училище и Родопския пансион по-късно в биографичната си книга ще напише: “В училището и пансиона ни учеха на любов към децата и хората, на точност и вежливост”. Тук бързо спечелва уважението не само на своите съученици, но и това на преподавателите с качествата си на отличен ученик, инициатор и участник в различни извънкласни дейности.
Основен интерес проявява към литературата, историята, географията и театъра. За тези свои увлечения Милен пише: “Обичах литературата и историята. Посещавах редовно музеи, галерии и кина. От големия град има какво да научиш”.
На 19-ия си рожден ден през 1958 г. получава дипломата си за начален учител. През есента на същата година поема пътя на учителското поприще по стръмните пътеки на село Бирково. След това една след друга се движат ежедневните преживелици, свързани с богатата и разнообразна трудова и творческа дейност, посветена изцяло на подрастващото поколение в родния край.
Завършва висше образование в СУ “Климент Охридски” - специалност история и литература. Преминава през всички длъжности на родното училище. Години наред, до пенсионирането през 1999 г., е негов директор. Цялата си енергия отдава на тях - децата на селото.
Образът на юбиляра ще бъде непълен, ако не отворим и втората страница - дейността, свързана с местното читалище. 50 години от живота му са посветени на него. Налбантов е организатор, ръководител на театъра, режисьор, постановчик и изпълнител, председател на читалищното настоятелство и летописец. Трудно е да си представим културния живот на селото без неговата многостранна читалищна дейност. Той бе и е душата на самодейността.
Нека накрая отворим и третата страница от живота му - творческо-изследователската му дейност. Той е самобитен творец и изследовател на любимия си роден край. През 1994. излиза първата му книга с чудното име “Драгиново - земя благодатна”. Още тук личи творческия почерк на изследователя-историк.
Поривът на творческата му енергия не спира и не след дълго излиза втората му книга “Село на припек”. Тук с неповторима творческа сила авторът не само прониква в най-скритите ъгълчета на драгиновската душа, но се показва на нас читателите и като майстор на късия разказ. След тази книга на бял свят се появява и другата, с художествени разкази - “Вълчи времена”. С голямо научно и етнографско значение са готовите за печат “Речник на драгиновски диалект” и “битът на Драгиново”. Те двете ни разкриват не само богатството на драгиновския език и бит, но и тънкия усет на автора, успял да долови най-важното и значимото.
Цялостната творческо-изследователска дейност на практика ни показва здравата му връзка и безпределна любов към родния край! Тази негова любов присъства във всяка книга, във всеки разказ и герой. Душата му е вплетена в душата, в пулса и ритъма на селото.
Затуй и ние от сърце изричаме:
Честит юбилей, Милене! Бъди ни жив и здрав! Желаем ти нови творчески успехи в литературно-изследователската дейност!
Ал. Мазълов, председал на читалищното настоятелство на НЧ “М. Драгинов”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай