Велинград - online - “Оркестър “Титаник” свири за сбъднатите и несбъднати илюзии на българина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

“Оркестър “Титаник” свири за сбъднатите и несбъднати илюзии на българина
Публикувано 2009-07-07 08:18:24 от Темпо

През 2002 г. Христо Бойчев получи от Съюза на артистите наградата “Икар” за най-добра българска пиеса. Наградената пиеса беше “Оркестър “Титаник”. Нейната премиера на велинградска сцена се игра на 3 юли 2009 г. - 7 години след пика на зрителския интерес и 2 дни преди важни за България парламентарни избори. Появи се в точния момент, защото по думите на самия Христо Бойчев това е пиеса за човешките илюзии - сбъднати или несбъднати и за естественото състояние на нашия народ - да бъде безнадежден.

Постановката на велинградския самодеен театър към ОНЧ “Отец Паисий” е дело на актьора и режисьор от Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин. Той е поверил ролите на калени в много театрални бури ветерани. Цветан Котев се превъплъщава повече от убедително в ролята на Доко, който се пази да не изтрезнее заради мъката си по умрялата мечка Катя и накрая остава “неизчезналия циганин в тази държава”. Росица Паунова играе сантименталната любителка на любовни сериали Любка, която също дави в алкохол съвестта си. Бойчо Караилиев е Луко - бивш началник гара, осъзнал, че жп-то в България е “напълно безсмислена система”. Героят на Павел Гайдев е с гръмкото име Мето фон Метоян и се представя за арменец, който преценява, че е по-печелившо да е евреин. Най-загадъчната роля - на легендарния Хари Худини, която обичайно се играе от мъж, във версията на Мариус Донкин е поверена на Вили Атанасова.
“Влакът за Европа спира и ние какво правим?” се питат в началото четиримата аутсайдери, събрали се на една потънала в боклуци българска гара. Идеята им е “Ние сменяме празните куфари с пълни”, но опитът им показва друго: на тази гара влаковете за Европа не спират и не отварят вратите. Защо? Защото “всички европейски железничари са гадове” и защото как ще спрат на такава гара, дето прилича на сметище. Героите получават само по някоя изхвърлена от прозорците на влаковете полупразна бутилка или вафла, докато на забравената от Бога гара се появява Хари Худини. И досуш като фокусник след няколко бири сбъдва желанието им и ги качва на един влак. Но влакът се движи на автопилот - “Искахте само влак, не машинист!”. Четиримата слизат от влака, загубили поредната доза илюзии, разбрали, че “Лесно е да напуснеш тази държава, майката й е да останеш тук!”. Накрая един по един изчезват всички и тук остава само циганинът Доко, проумял, че “оправянето е да изчезнат другите”, но мечтаещ да се върне някой. Дори оркестър “Титаник” вече не свири - гарата се оглася само от рева на мечката Катя.
Велинградските самодейци играят за втори път труден автор като Христо Бойчев - преди години местният театър бе сред първите в България, поставили натрупалата световна известност пиеса “Полковникът-птица”. Натрупаният опит помага много, особено под вещата режисура и сценография на Мариус Донкин и вдъхновяващото музикално оформление на Пламен Петков. Много висока оценка заслужават Александър Георгиев и Иван Стоянов, отговарящи за звука и осветлението.
Зрителите на премиерата се отблагодариха с много аплодисменти и цветя. Кошници с цветя бяха поднесени от името на кмета Иван Лебанов и председателя на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, а кошница с подбрани вина бе подарена от името на БСП.
И ако накрая остава чувството на безнадеждност, да не забравяме, че човешкият дух може да го победи - като оркестърът на борда на “Титаник”, който свирил дори след като големият кораб потънал. Поне така твърди легендата...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води