Велинград - online - Първа Национална литературна награда “Милош Зяпков”: Поезията дишаше във всеки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Първа Национална литературна награда “Милош Зяпков”: Поезията дишаше във всеки
Публикувано 2009-07-14 08:23:14 от Темпо

С решение на Общинския съвет от 27 юни 2008 г. община Ракитово учреди Национална литературна награда “Милош Зяпков” за поезия, проза, хумор и сатира - жанровете, в които той е творил. Съучредители на наградата са Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружението на писателите в Пазарджик.
Тази година наградата се връчи за първи път. Интересът към конкурса беше голям. За националната награда бяха изпратени 31 творби, в средношколския конкурс участваха 35 творби, а авторите от Пазарджишка област бяха 25.

Жури начело с председателя на Сдружението на писателите в Пазарджик Никола Иванов и членове Иван Есенин от СБП, Иван Цанев от Сдр.БП, Мария Мирова-Димова от Община Ракитово и Костадин Зяпков - представител на сем. Зяпкови, излезе с решение на 2 юли. Първият носител на Голямата награда “Милош Зяпков” за най-добра книга, издадена през 2008 г., се присъжда на Георги Борисов за стихосбирката “Точно в три”. Наградата бе връчена на 10 юли в салона на читалище “Будилник” в Ракитово. Тя е в размер на 1000 евро, плакет и грамота.
В съпътстващия конкурс за автори от Пазарджишка обаст награди по 100 евро, плакет и грамота получиха: в раздел “Хумор” - Александър Йотов от Пазарджик за цикъл епиграми; в раздел “Поезия” наградите са две - за Даринка Дечева от Панагюрище и Петър Апостолов от Варвара; за “Проза” наградата получи Златомир Коларов за разказа “Притесненията на стола”.
В конкурса за средношколци от областта с по 50 евро, плакет и грамота бяха отличени творбите на: Евгения Лискова от ПТГ “Инж. Н. Белопитов” Панагюрище в раздел “Хумор” за баснята “Птичи истории”; Валентина Илиева от ЕГ “Б. Брехт” Пазарджик за стихотворението “Нощни пеперуди” и Виктория Донкова от Ракитово, ученичка в ЕГ “Б. Брехт” за есето “Съмнението - висша форма на доверие”.
Дотук са фактите, а емоцията от тази тържествена вечер ще остане в сърцата на присъстващите в препълнения читалищен салон за дълго време, защото поезията дишаше във всеки, когато се докосна до творчеството на Милош Зяпков и усети неговото дихание в творбите на наградените. Когато от мултимедийния екран погледнаха неговите големи очи и прозвучаха неговите слова за добрия човек, всички осъзнаха, че “той е до нас”.
Гордост изпълни сърцата на ракитовци, когато капацитет като литературния критик Никола Иванов обяви, че с този конкурс “Ракитово е вече на литературната карта на България”, а Владимир Янев го определи като “голям град, защото има големи поети”.
Носителят на Голямата награда поетът Георги Борисов - главен драматург на Народния театър “Иван Вазов” и главен редактор на списание “Факел”, беше двойно развълнуван от признанието и от познанието за Милош Зяпков. Той сподели: “Името на Милош Зяпков, когото не познавах, ще бъде свързано с моето име до края на живота ми и той ще ми бъде коректив със своето гражданско поведение и изказа в творчеството си. Сигурен съм, че тази литературна награда ще се утвърди като награда за активно пишещи творчески личности”.
От сцената се чуха спомени за младежа Милош, приятеля Милош, гражданина Милош, споделени от литературния критик Михаил Неделчев, от съпругата на поета Иван Динков, от поетесата Анна Маргова, от съученика Петър Лазев. Прозвучаха разтърсващите стихове на поета в изпълнение на актьора Стефан Попов и стихове, поднесени с вълнение от дошлите на тази литературна вечер поети.
През цялата вечер, натежала от емоции, в дъното на сцената стоеше усмихнат братът на поета Костадин Зяпков - човекът, за когото понятието “братска обич” не е само израз, а чувство и действие, довело до “възкресението” на брата-поет. “Тази вечер аз съм щастлив”, призна Костадин Зяпков пред всички, а цялата зала си мислеше същото, защото се докосна до диханието на поезията, добрия човек и надеждата. На този празник на поезията често се споменаваше с уважение и признателност името на покойния ракитовски кмет Ангел Говедарски, който приживе работи с ентусиазъм, за да се учреди литературната награда.
Есето на Милош Зяпков “Той е до нас” завършва с думите: “Добрият човек. той не иска от нас нищо друго, освен да му върнем частица от обичта, от любовта, от добротата, с която ние е облагородил безкористно. Такава е отплатата...”. Тази вечер ракитовци я дадоха на своя поет и на своя кмет.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай