Велинград - online - ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО
Публикувано 2009-07-14 08:32:41 от Темпо

Скални мистерии в Родопите
От 9 до 11 юли в рамките на Велинградски празници на културата 2009 гостува фестивалът на археологическия и исторически филм “Дни на наследството”.
Началото бе поставено с откриването в голямата зала на Историческия музей на изложбата “Скални мистерии в Родопите” на д.и.н.проф. Ана Радунчева и ст.н.с. Стефанка Иванова от Археологическия институт с музей при БАН. Директорът на музея Снежана Велева представи проф. Радунчева, която сподели, че изложбата е плод на 3-4 години изследване на скалните светилища в Родопите. Екипът под ръководството на Ст. Иванова е имал нелеката задача да регистрира максимално количество от тези обекти, защото иманярите са навсякъде и преди учените.

Проф. Радунчева напомни, че първите откриватели на станалите днес толкова популярни Перперикон, Татул и Устра са проф. Стамен Михайлов и уредникът на музея в Кърджали Иван Балкански, които още в края на 60-те години на миналия век са започнали проучванията. Изложбата ни запознава с най-ранните доказателства за живот и духовна култура в Родопите 8000 години преди Христа. Интересното е, че е имало живот през неолита (7-мо хилядолетие пр.н.ера), следва прекъсване от 1200 години, като че ли въобще не е имало хора в Родопите и отново доказателства за живот и развитие през 4-то хилядолетие. В Източните Родопи има доказателства от желязната епоха, която се свързва с траките. Светилищата винаги са били разположени на връх, явяващ се център, защото е заобиколен от други върхове. Изложбата дава представа в кои части на Родопите какви божества са почитани, като най-често са изобразявани силни животни, особено мечки, което пък сочи тотемност. Най-голямата гъстота на скалните обекти има в района на Момчилград и Фотиново. Проф. Радунчева е убедена, че ако в нашия район се копае до скала, ще се стигне до неолит.
Изложбата “Скалните мистерии в Родопите” откри зам.-кметът Исмет Бабучи, а сред гостите бяха и колективът на Историческия музей в Батак начело с Екатерина Пейчинова.
След откриването на изложбата в кинозалата на музея бе прожектиран филмът “Загадката Нисово”, победител във Втория национален реглед на археологическите и исторически филми, представен от Йордан и Мария Детеви.


Български щрихи в американския пейзаж На 10 юли във фоайето на общината зам.-кметът Валя Цветанова откри изложбата “Български щрихи в американския пейзаж”. Изложбата е дело на родената в Родопите, но живееща и работеща като журналист в българския вестник “Старт” в Чикаго Кина Бъговска.
Директорката на Историческия музей Снежана Велева представи пред публиката изложбата, а Кина Бъгодска призна, че в картините й има много музика, защото сестра й е много добър музикант, а и рисунката е най-краткият път до сърцето.
Като журналистка призова медиите у нас да бъдат по-позитивни и да обръщат повече внимание на духовния и културен живот на българина, защото това остава във времето. Кина Бъговска напомни, че туризмът е колективно дело и за да бъде един град с развит туризъм, има задължителни няколко неща: да обичаш своя град и да обичаш хората и гостите на своя град.
Като журналист в чужда страна Кина Бъговска призна, че макар в Чикаго да има 4 български училища, то красивите планини и реки на родината липсват. Затова и основната задача е да се приближи България колкото се може по-близо до Америка.
След откриването на изложбата в голямата зала на общината бе прожектиран спечелилия втора награда на кинофестивала филм “Преспа - сълзите на Бога”.

“Краят на Тракийската Атлантида”
В галерията на 11 юли Йордан Детев представи своята нова книга “Краят на Тракийската Атлантида” - един основан на много исторически и археологически факти роман.
Йордан Детев, завършил музикалното училище в Пловдив, син на водещия български археолог Петър Детев, които е бил директор на Археологическия музей в града, проучил над 370 могили по течението на Марица само на наша територия и заговорил още преди години за появата на човешката култура по нашите земи.
Авторът определя творбата си като “една историческа книга за изчезналия стар свят, а Родопа е планината на единението с божествата, дарила хората с първото злато.” За изследователя и твореца Йордан Детев “Родопа, а не пирамидите, са истинското древно чудо на света” и доказателствата стават все повече и повече, защото родопският камък проговаря след повече от 7000 години.
По статистика засега България е тратата страна в Европа по броя на културните паметници. За Йордан Детев “лепилото, съединило историческите факти, се нарича наследство”. Книгата му “Краят на Тракийската Атлантида” предизвиква любопитство с тълкуването на факти, които биха били интересни за всеки българин, защото ще научи за предците ни живели в Родопите във времето, което Библията определя като Стария свят, а Платон нарича Атлантида.
Семейство Йордан и Мария Детеви получиха поздравителен адрес от името на кмета Иван Лебанов за активното им участието в Дните на наследството. Срещата завърши с прожектирането на филм, посветен на амфитеатъра в Пловдив.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай