Велинград - online - Над 3000 протестират, че ракитовска гора става баташка мера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Над 3000 протестират, че ракитовска гора става баташка мера
Публикувано 2009-07-14 08:35:57 от Темпо

На 9 юли в общината в Ракитово се състоя съвещание за новия лесоустройствен проект на ДЛС “Ракитово” с краен срок е 30 май 2010 г. Съвещанието откри и ръководи инж. Любен Желев, държавен експерт в Държавната агенция по горите. Присъстваха още инж. Христов, главен експерт от Служба “Земеделие и гори”, инж. Ирина, държавен експерт в дирекция “Лов”, инж. Проданов, зам.-директор на РДГ - Пазарджик, инж. Делин, инж. Чалъков, г-жа Дановска - ръководител на лесоустройствената група по проучване на терена, врид кметът Момчил Арнаудов, инж. Валентин Мечев - директор на ДЛС “Ракитово”, представители на “Агролеспроект”, община Батак и сдружение “Суткя”.

В експозето си г-н Желев подчерта, че лесоустройственият проект е необходим за работата на ДЛС “Ракитово”, защото дава ясна картина за реалното състояние на горския фонд и неговото актуализиране се прави на 10 години. Г-жа Дановска запозна присъстващите с параметрите на проучването на терена.
Своите опасения относно землищните граници между горския фонд на общините Ракитово и Батак изказа зам.-директорът на ДЛС “Ракитово” Лазаринка Статева. Тя акцентира върху т.нар. “бели петна”, които съществуват на картата на община Батак. Г-н Желев обясни, че този проект не решава землищни граници и действията на двете общини по уточняването им е тема на друг разговор, а г-н Стойнов от “Агролеспроект” обеща варианти при изработването на лесоустройствения план, които да могат да се коригират според промяната в тези граници.
Директорът на ДЛС “Ракитово” В. Мечев изрази категорично мнение, че желанието на Ракитово е устройството на гората да бъде съобразено с границите от 2000 г. Той подчерта, че при липсата на цифров модел, фактически сега се работи на тъмно.
Свилен Топчиев от сдружение “Суткя” попита ДАГ защо е допуснала гората да стане мера и обяви на представителите на държавните институции, че в Ракитово тече 10-дневна подписка срещу действията на кмета на община Батак, който продава вековна гора от държавния горски фонд на ДЛС “Ракитово” като ливади от баташката мера. Подписката ще бъде представена на главния прокурор. Г-н Желев контрира, че землищните граници се определят от общинските служби и МРРБ. Г-н М. Арнаудов, врид кмет на Ракитово, каза, че около 3000 човека са подкрепили протеста и изрази несъгласие с лесоустройствения проект. Инж. Мечев подчерта, че от 120 г. въпросът за землищните граници няма решение, а сега тече последната година на стария лесоустройствен проект и ако няма нов, ДЛС “Ракитово” се е в невъзможност да извършва совята дейност. Представителите на община Батак не изказаха никакво становище по въпроса.
Като крайно решение на това първо заседание бе взето становището на инж. Мечев обектът на инвентаризация да е в границите на сегашния действащ лесоустройствен проект от 2000 г. Възприе се и неговото искане общинските служби “Земеделие” в общините Ракитово и Батак до 30 юли 2009 г. да представят всички решения за възстановяване на гори и земи от горския фонд и протоколи за въвод във владение от физически и юридически лица. В същия срок да предоставят и картата на възстановената собственост по устройствения план от 1990 г. Неподкрепените с протокол, подписан от служителите на ДЛС “Ракитово”, ще се считат за неправомерно изключени и ще бъдат предприети последващи действия.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай