Велинград - online - Ще пътува ли боклукът 72 километра до Доспат? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще пътува ли боклукът 72 километра до Доспат?
Публикувано 2009-07-14 08:39:47 от Темпо

Сметището във Велинград е едно от 11-те общински депа за битови отпадъци в област Пазарджик, които трябва да бъдат закрити до 16 юли 2009 г. През май експерти на РИОСВ - Пазарджик са определили с помощта на GPS-система точните площи (общо над 223 декара) и са издали предписания какви мерки да се предприемат за преустановяване на експлоатацията и закриване на депата.

На 3 юни министърът на околната среда Джевдет Чакъров оповести план за 203 общински депа в страната, които не отговарят на европейските екоизисквания. След 16 юли боклуците на тези общини трябва да се транспортират до най-близките регламентирани по евростандартите сметища. България е поела такъв ангажимент в изпълнение на Европейската директива за управление на отпадъците.
Според плана на МОСВ общините Велинград и Ракитово трябва да извозват отпадъците си до депото в Барутин, община Доспат, което в момента е единственото регламентирано по ИСПА в региона. Това означава, че 16 283 тона боклук, който генерират годишно 41 753 жители на община Велинград, ще пътуват 72 километра до Доспат. Други над 6 тона боклук от Ракитово ще се возят 61 километра до Доспат.
Засега МОСВ е изготвило само план, но конкретни заповеди на министъра за всяка от общините няма. Възможно е мярката да бъде отложена във времето. Първо, защото общините не са готови да се справят с подобен пробем нито финансово, нито организационно. И второ, защото проблемът явно ще трябва да се решава от новото правителство заради очакваните много тежки финансови санкции от ЕС, ако не бъдат закрити сметищата.
Зам.-кметът Исмет Бабучи, който отговаря за този ресор в община Велинград, съобщи за в. “Темпо”, че на проведена в Стара Загора среща почти всички общини са се обявили против идеята за транспортиране на отпадъци заради оскъпяването. Общините и фирмите по сметопочистването не разполагат с нужната техника за превоз, а и в средата на годината бюджетите от такса смет са разчетени. Допълнителен проблем е, че в Барутин возят отпадъците си Борино, Дсопат и Сатовча и ако трябва да го правят още Велинград, Ракитово и Батак, то сметището бързо ще изчерпи капацитета си. затова и община доспат не е съгласна да приема този допълнителен боклук. В същото време сметището във Велинград все още има капацитет. Подновени са разговорите с община Ракитово за изграждане на обща площадка за сепариране на отпадъците, което поне временно би решило отчасти въпроса.
Проблемите с депата за отпадъци се трупат от години. Още през 2005 г. трябваше да бъдат закрити селските сметища в община Велинград, но това не е станало и досега, защото липсва реална алтернатива. Подлежат на закриване: Пашово, Чолаково и Цветино, за които има одобрени проекти, но липсва финансиране и Бозево, Бутрево, Враненци, Юндола, Кръстава, Грашево, Медени поляни, Сърница и Бирково. Продължава да е неясна и съдбата на бъдещото регионално депо, за което ИСПА отпуска над 12 милиона евро, а 9-те общини (сред тях е и Велинград) трябва да представят проект до март 2010 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай