Велинград - online - За туризма Балканите заговориха на един език 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За туризма Балканите заговориха на един език
Публикувано 2009-07-14 09:03:24 от Темпо

Сред много зеленина, слънце и на музикалния фон на 4 цигулки на 8 юли в градината на хотел “Рич” официални гости и журналисти се събраха на “кръгла маса без вратовръзки”.
Доц. Соня Алексиева обяви темата “Проблеми и развитие на СПА и уелнес туризма” и постави като основен проблем изработването на законова рамка за СПА индустрията в България. Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризма, също призова хората от бранша да се обединят: “Това не успяхме да направим заедно, но е вашата първа задача.
Вие трябва да осъзнаете нуждата от стандарти и как да предпазим СПА и уелнес туризма от грешките, които направиха другите”, каза тя. Д-р Таня Беличенова представи достойнствата на СПА центровете във Велинград, които вече са над 40 и са оазиси на здраве, удоволствие и красота. Витан Иванов, председател на столичния Съвет по туризъм, критикува практиката хотели с по една сауна и дори без такава да се пишат СПА. Председателят на Съюза по СПА и балнеология Стефан Шарлапов призова да не допуснем България да стане менте СПА дестинация, защото това ще разруши имиджа на страната и ще донесе огромни загуби на инвеститорите. Той предложи идеята за изграждане на балкански туристически продукт - идея, която гостите от балканските държави не само подкрепиха, но и доразвиха. Дори самият факт, че всички балканци говориха и се разбраха без преводач, е достатъчно показателен за търсеното единодействие.
Зоран Стрезовски, директор на Държавната агенция по туризъм на Македония, призова да работим заедно, защото ние имаме опит в туризма, а те - потенциал. Дончо Таневски, също от Македония, пожела институциите в България да работят повече за изграждането на инфраструктура, за да стигат македонските туристи по-бързо и удобно до нашите прекрасни курорти. Кметът Иван Лебанов се съгласи с казаното и увери гостите и представителите на бизнеса, че общината ще продължи да ги подкрепя и да работи по преодоляване на слабостите в инфраструктурата.
Председателят на БХРА Благой Рагин предложи Балканите да излязат на международния туристически пазар като една дестинация, защото са малки държави с общо 54 милиона население и оборот колкото Франция и така ще са по-забележими. Така ще покажем на света, че на Балканите има мир и разбирателство, подчерта г-н Рагин. Вече не сме размирните Балкани, трябва да се поучим от опита на Скандинавия и да докажем, че сме дестинация, на която може да се има доверие, каза и доц. Алексиева. Гостите от Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия радушно приеха идеята. Туризмът е най-добрият начин да укрепваме връзките си и е добра причина с помощта на европейските фондове да се изградят коридорите 8 и 10, изтъкна Лиляна Поповска, депутат от Македония.
Активно в работата на краглата маса участва и г-н Гасан Аиди, президент на ИХРА. На пресконференцията след това той деликатно намекна, че му е трудно да отговори на въпроса как България да стане успешна туристическа дестинация, без да ни обижда. И много точно изброи познатите ни слабости: не посрещаме гостите на летища и граници с усмивка, имаме огромни проблеми с пътищата, малко от кадрите в туризма говорят английски, звездите на хотелите се раздават по неясно какви критерии и се получават парадокси, липсва достатъчно професионален маркетинг. Навсякъде по света хората обожават плажовете си, а във Варна видях на плажната ивица супермаркет - не скри удивлението си г-н Аиди. Той съобщи, че през януари 2010 г. ИХРА ще проведе годишната си среща в Сърбия и покани представители на всички балкански държави. Това ще е поредната част от големия разговор за туризма на Балканите, част от който вече е и Велинград.
Разговорът продължи и в ресторант “Том и Нези Класик”, където Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград почерпи своите многобройни гости.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води