Велинград - online - Кръщение на СПА столицата с вода и огън 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кръщение на СПА столицата с вода и огън
Публикувано 2009-07-14 09:13:19 от Темпо

Делничният 7 юли, вторник, за Велинград се превърна в празник. Курортът посрещна десетки гости: представители на страни от целия Балкански полуостров - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, делегация от австрийския СПА курорт Баден, председателя на 40-то Народно събрание Георги Пирински, председателката на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова, шефове и представители на повечето големи туристически асоциации и съюзи в България, десетки журналисти от различни медии.

Най-високият гост на празника беше президентът на Световната асоциация на хотелиерите IH&RA д-р Гасан Аиди. На тържествена сесия на Общинския съвет той получи званието “Почетен гражданин на Велинград” като признание за неговия принос за обявяването ни за СПА столица на Балканите и с речта си спечели сърцата на велинградчани (виж стр. 2). Председателят на местния парламент Мустафа Джамбаз поздрави велинградчани и гостите с празника, а сценарият на сесията бе допълнен с изпълнения на музикална школа “Звънче” и КСТ “Импулс”.
Пред общината Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” изпълни химните на България, ЕС и Велинград и бяха издигнати знамената. Предвождани от духовия оркестър на Ловеч гостите начело с кмета Иван Лебанов се отправиха към площад “Н. Гяуров”. За първи път на площада бяха издигнати две сцени - една за официалните лица, на която местата не стигнаха за всички, и една за самия концерт, организиран от столичната агенция “RD Partners”.
В началото на концерта за трети път прозвучаха химните на България и ЕС, последвани от изпълнения на духови оркестри и мажоретни състави от Ловеч, Белоградчик, Унгария и Велинград. С много вълнение и чувство Мария Нонева-Мичона изпълни своя авторска песен за Велинград, а под дъжда Градският хор изпя химна на града.
В ролята на водещ на концерта беше Камен Воденичаров, който прочете поздравително писмо от патрона на празника - президента Георги Първанов и обяви, че поздрави са изпратили кметовете на Панагюрище и Бяла Слатина, както и Държавната агенция по горите с председател Стефан Юруков, който бе сред гостите на трибуната.
Точно за официалната част от небето се изля пороен летен дъжд, но многобройната публика остана на площада, показвайки, че е част от празника. Кметът Иван Лебанов поздрави велинградчани и гостите на курорта, след което награди д-р Аиди с плакет. В знак на благодарност за съпричастността към каузата на Велинград като СПА столица на България и на Балканите кметът връчи плакет на Анелия Крушкова, която каза, че нашият град наистина е благословен.
Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, поднесе “Златен ключ на хотелите във Велинград” на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин - най-големия българин в туризма и човека, без чиято заразяваща енергия Велинград нямаше да носи титлата “столица”. Благой Рагин благодари на всички, които повярваха и работиха за идеята.
Плакети за особени заслуги г-н Лебанов поднесе на шефовете на държавните и частни туристически институции: Амир Хаджич от Босна и Херцеговина, Бончо Таневски от Македония, Бранко Кривокапич от Сърбия, Драгица Дракалович от Черна гора, Алиша Бериша от Косово, на председателя на Българския съюз по балнеология и СПА Стефан Шарлопов, на доц. д-р Соня Алексиева от БХРА.
Кметът Иван Лебанов връчи и награди на трима велинградски лекари с безспорен принос към развитието на балнеологията и СПА: д-р Илза Попова, която прие наградата като признание за поколенията медици, работили за утвърждаването на Велинград като балнеокурорт; д-р Таня Беличенова, която посвети наградата на колегите си от СПА хотел “Двореца” и д-р Любомир Крантев, който припомни девиза на болница “ВИТА” - “При нас всеки идва с Вяра и Надежда, намира Любов и си тръгва Здрав”.
Награда за най-добро и обективно отразяване на Велинград получи екипът на Канал 3, който предава директно в ефир празничната вечер, а за цялостно популяризиране на курорта “RD Partners”. Награда получи и “Райфайзенбанк - България”, която е партньор на общината от години.
Кметът на Белоградчик Емил Цонев благодари на Иван Лебанов за подкрепата на велинградчани в гласуването на новите 7 чудеса на света. Антония Петрова, “Мис България 2009”, поднесе приза “Крилото на успеха” на Златко Златанов, който посвети наградата на Сдружението на хотелиерите е ресторантьорите - Велинград и благодари лично на Ан. Крушкова, Бл. Рагин, Ст. Шарлопов и Б. Голомехов.
Една от кулминациите на вечерта бе церемонията, при която г-н Аиди короняса тазгодишната носителка на титлата “Мис СПА на Балканите” Марина Паунова. Като лице на Велинград тя символично прие титлата “СПА столица на Балканите”.
Тържественият водосвет, за който се очакваше да дойдат свещеници и църковен хор първо от Пловдив, а след това от Смолян, в крайна сметка бе отслужен от местни духовници. “На многая лета” и нека тази награда бъде пример за нашите управници, че трябва още много да работят за града, каза отец Иван Чалъмов и предаде най-сърдечните благословии за успех и благоденствие на града от Пловдивския митрополит Николай.
Концертната програма предложи чудесни изпълнения на вокалното трио “Гласовете”, по-известно като българския вариант на Тримата тенори. На площада италианските арии и канцонети прозвучаха и като знак на почит към големия глас на Велинград и света - Николай Гяуров.
Точно като в истинска СПА столица на празника имаше много вода - от небето и от песента, с която Стоян и Елица представиха достойно България на Евровизия. Към невероятното шоу на Елица и Стоян на сцената “Victoria fireworks” с местен представител Спас Ямаков прибави още едно невероятно огнено шоу в небето над Велинград. Невиждано красивите фойерверки накараха публиката първо да затаи дъх от възторг, а след това да изригне в аплодисменти. Елица смени градуса на емоциите, запявайки песен на Майкъл Джексън в памет на големия певец, чието поклонение в САЩ течеше по същото време.
След като официалните лица се отправиха на коктейл в Гранд хотел “Велинград”, на площада в празника се включи фолклорната формация “Елика”, чийто изпълнения продължиха почти по полунощ, макар и пред малко публика.
Тази седмица предстои разбор по темата как премина двойният празник на Велинград - мнения очаквайте в следващия брой.
Страницата подготви Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай