Велинград - online - Хмелът - съставката, която превръща бирата в лечебно средство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Хмелът - съставката, която превръща бирата в лечебно средство
Публикувано 2009-07-21 08:59:30 от Темпо

Само през миналата година в България са произведени 5 360 000 хектолитра бира, платени са 84 815 000 лева като акциз, а в бирения сектор са инвестирани над 90 милиона лева. Дори и в кризисни времена, бира се пие и ще се пие. Но коя е съставката, която превръща бирата от алкохолна напитка в лечебно средство?

Отговор на този въпрос търсиха участниците в обиколката “По пътя на бирата”, организирана от Съюза на пивоварите в България. На 14 юли те гостуваха във Велинград във фирма “Бухопс” и чуха от нейния управител Асен Иванов търсения отговор: благодарение на значителните си антиоксидантни, притововъзпалителни, антивирусни и антиканцерогенни свойства хмелът е основната съставка, която прави бирата не само олкахол, а и лекарство. Не случайно г-н Асен Иванов акцентира в презентацията си на връзката между хмела и здравето. Медицинските изследвания сочат и потвърждават, че хмелът като съставка на бирата има позитивно въздействие върху метаболизма на клетките, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, спомага за намаляване на холестерина и забавя стареенето на организма.
Г-н Иванов представи “Булхопс” - група от фирми, специализирани в производството, преработката и дистрибуцията на хмел и хмелови продукти. Гостите се запознаха с уникалните климатични и екологични условия в Чепинската котловина, които позволяват тук да се отглеждат единствените в България хмелови насаждения. Подчертана беше политиката на “Булхопс” за гарантиране на качеството, тъй като то е много важно, за да пием хубава бира. Голям интерес предизвика и универсалният ограничен тор “Хумустим”, който се произвежда от отпадъчни хмелови отпадъци и за момента няма аналог сред агропродуктите.
Присъстващите журналисти зададоха изключително много въпроси за хмелопроизводството, в което лидери са Германия с 30 хиляди тона годишно и Чехия, а в България производството достига максимум 300 тона годишно. Инвестицията за декар е минимум 1000 лева, хмелът е енергоемка и скъпоструваща култура, има дълъг период на обръщаемост, подчерта Асен Иванов. По отношение на производството на хмел в България “Булхопс” със своите 1600 дка хмелници няма конкуренция, но на полето на търговията конкуренцията е голяма.
Обиколката “По пътя на бирата” е идея на Съюза на пивоварите и се осъществява в няколко тура. Посещението на хмеловите насаждения край Велинград бе в програмата на вторият тур, посветен естествените суровини и съставки на пивото. Инициативата се провежда за първи път, като браншовата организация иска да покаже добрите практики в целия процес на производство на бирата и по този начин да е полезна на потребителите. Надеждата на пивоварите е, че в летните жеги чашата с бира ще е по-силна от кризата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България