Велинград - online - ВЕЛИНГРАДСКИ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА 2009 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ВЕЛИНГРАДСКИ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА 2009
Публикувано 2009-07-21 09:08:56 от Темпо


Нека да е лято!
Община Велинград направи изключително точен избор на концерта, с който да бъдат закрити тазгодишните Празници на културата. Фамилия “Тоника” успя да събере фенове от всички възрасти и да превърне финала на Празниците в час и половина емоция с висок градус. Програмата вечерта на 18 юли откриха четирима възпитаници на велинградската музикална школа “Звънче”. Докато на сцената Емил, Радка, Хриси и Вили пееха един от хитовете на “Тоника” - песента “Мария”, до сцената ги слушаха Гого, Милица, Ева, Драго и Ралица, а палци стискаше ръководителката им Йорданка Казалиева. “Звънчетата” получиха истинско “бойно кръщение” плюс много аплодисменти.
Преди началото на концерта кметът Иван Лебанов обобщи, че празниците не биха били възможни без обединените усилия на много хора и специално благодари на своите заместници Валентина Цветанова и Георги Янчев, на Недялка Стефанова и Васелина Златева и на цялата Общинска администрация за положения труд. На велинградчани кметът напомни, че трябва да се гордеем с титлата “СПА столица на Балканите”, но и че имаме дълга да я отстояваме пред България и света. Г-н Лебанов благодари и на спонсорите, които помогнаха в дните от 7 до 18 юли Велинград да посрещне своите гости с интересна и разнообразна културна програма.
Фамилия “Тоника” не за първи път гостува на велинградска сцена, но сега бе аплодирана от рекордно голяма публика. Площад “Н. Гяуров” и всички близки заведения не стигнаха, за да съберат всички желаещи да чуят и видят любимите на поколения българи певци. Те изпяха много от песните от последния си албум “Бургаски вечери”, както и част от старите хитове (без тези на Стефан Диомов заради конфликта между композитора и групата). С динамичен коктейл от актуални в момента хитове на различни български изпълнители “Тоника” спечели младата аудитория. А на всяка от познатите им и обичани песни многохилядната публика припяваше и танцуваше с огромно вълнение.
В средата на концерта възрастна жена с бастун отиде до сцената и подаде на Гого букет от здравец. Същото стори минути по-късно малка красавица. Дамите от “Тоника” веднага закичиха здравеца върху тоалетите си и така довършиха концерта.
Тези малки наглед жестове бяха част от магията на вечерта. Мнозина говорят критично или със снизхождение за Велинградските празници на културата. Не че няма място за критика - безспорно има! Но когато станеш свидетел на подобни жестове, разбираш, че има място за Велинградските празници на културата, че много хора имат нужда точно от такива концерти, срещи, прояви и това особено важи за времената на икономическа криза. “Нека да е лято!”, изпя “Тоника” на финала на концерта. Тазгодишните Празници на културата дадоха силен старт на велинградското лято - дано да е силен и туристическият сезон!

ФОЛКЛОР На 13 юли сцената на площад “Н. Гяуров” бе завладяна от багрите, ритмите и настроението на фолклорните състави. Палитрата бе широка: наред с домакините от Велинград - ансамблите “Чепино” и “Здравче-венче” в програмата се включиха и съставите към читалищата в Драгиново, Сърница и Грашево. Публиката изгледа с голям интерес програмата на гостите от Гърция, Турция и Румъния - състави, с които нашите самодейци поддържат активни контакти и правят разменени гостувания. В рамките на една вечер във Велинград видяхме огромно фолклорно богатство и почувствахме близостта между приятели и съседи.

ОМИРОТВОРЕН Очакванията, че звезда от величината на Миро ще събере десетки хора на площада, напълно се потвърдиха вечерта на 14 юли. Миро заедно с балета си представи песните, включени в последния му албум “Омиротворен”. Публиката откликна на всичките хитове, припявайки както “Губя контрол”, така и “Август е септември”.

ПЕНСИОНЕРИ За първи път тази година в програмата на Велинградските празници на културата беше включен и концерт на пенсионерските клубове. На 15 юли на сцената пред публика излязоха най-талантливите от трите клуба в Чепино, Лъджене и Каменица и техни гости. Хората от третата възраст показаха достойни за уважение ентусиазъм и настроение.

На 15 юли зам.-кметът Валентина Цветанова откри Базар на занаятите като част от Празниците на културата. Организаторите този път избраха за място на базара пешеходната зона пред Централна поща. Майстори занаятчии от различни региони на страната показаха ръчно изработени чанове, природна бижутерия от минерали, керамика, разнообразие от сувенири, шапки, икони върху камък и интересни авторски изделия. Присъстваха и писаните яйца от Чепинския край, които се ползваха с голям интерес сред чужденците.
Елена Баева


Препълнени салони, бурни аплодисменти и въпроси ще има ли още постановки. Така и тази година при много голям интерес преминаха театралните празници в рамките на културните тържества във Велинград. За пореден път се убедихме, че те са очаквани с интерес, а имайки предвид и повтаряемостта им през годините досега, стигаме до извода, че дават сериозна заявка да се превърнат в истинска традиция.
Зрителите гледаха с интерес и трите постановки: пиесата “Среща с ангела” на карловския театър, чиито актьори носят в себе си възрожденския патос на китното си градче; “Деликатно нещо е душата” в изпълнение на самодейците от Козлодуй, където ни беше малко трудно да си представим, че всъщност тези забавни актьори в реалния живот са хора с много сериозни и отговорни професии и комедията “Когато котката я няма” на театъра от Каварна, чиито представители показаха отново, че там са известни не само с рок концертите.
Благодарение на перфектната организация на Община Велинград гостите бяха посрещнати много добре и за сетен път се убедиха , че велинградчани освен запалени почитатели на театралното изкуство са и гостоприемни домакини. За участието си всички получиха грамоти , рекламни материали и цветя от общината, а от читалище “Отец Паисий” – паметни плакети. Още една много хубава постановка остана да видят жителите и гостите на Велинград и това е новата пиеса на велинградския театър, чиято премиера беше съвсем скоро. “Оркестър Титаник” ще се играе във вторник, на 21 юли от 19.00 часа.
Весела Цинцева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай