Велинград - online - След 4 години отлагания: 3.5 години затвор за Фидел Беев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След 4 години отлагания: 3.5 години затвор за Фидел Беев
Публикувано 2009-07-21 09:18:50 от Темпо

По същото време, когато депутатите от новия парламент произнасяха клетвата, в Софийски градски съд (СГС) депутатът от групата на ДПС в 40 Народно събрание Фидел Беев чу присъдата 3 години и половина затвор.
На 13 юли в Софийския градски съд се състоя заседание по делото, започнало през 2005 г. с обвинения към Фидел Беев за нанесени щети на Община Велинград при доставка на горива от неговата фирма СД “Братя Бееви”. На заседанието прокурорът Роман Василев поиска за Беев ефективна присъда от 5 години затвор, а защитникът Пламен Ялнъзов отправи редица критики към обвинителния акт. Припомняме, че 2 седмици преди това обвиняемият за пореден път не се яви пред съда и това доведе до арестуването и изпращането му в болницата към затвора в столицата.

На 14 юли съдия Георги Колев осъди ексдепутатът Фидел Беев на 3 години и 6 месеца затвор. Присъдите са две:
Първата: съдът признава Беев за виновен, че като кмет на община Велинград през 2004 г. е сключил неизгодни сделки за доставка на горива със СД “Братя Бееви”. В условията на продължаващо престъплание фирмата на кмета е доставяла горивата на по-високи цени и така общината е ощетена с над 10 000 лева. По тази точка Ф. Беев е осъден на 2 години затвор. Втората: съдът признава Беев за виновен в заобикаляне на разпоредбите на Закона за обществените поръчки. В случая класираната на първо място в конкурса за обществената поръчка за горива фирма се е отказала. Като кмет Ф. Беев по закон е бил длъжен да предложи сключване на договор на фирмата, класирана на второ място. Това обаче не е направено, а директно се минава на доставка на горива от СД “Братя Бееви”. За неспазване на служебните задължения като кмет и за неспазване разпоредбите на ЗОП съдът налага на Фидел Беев наказание от 3 години и половина затвор.
Това е срокът, който според решението на СГС Фидел Беев трябва да прекара зад решетките, тъй като по закон се изтърпява по-тежката присъда. Но присъдата ще стане факт едва след като се произнесат още две съдебни инстанции. В момента тече 15-дневният срок, в който решението на СГС може да се обжалва пред Софийския апелативен съд и този шанс едва ли ще бъде пропуснат.
Първата ефективна присъда срещу Фидел Беев прозвуча след повече от 4 години отлагания на делото. То започна на 24 март 2005 г. в Окръжен съд - Пазарджик, отложи се няколко пъти и бе прекратено след като обвиняемият стана депутат от ДПС. На 11 септември 2006 г. процесът тръгна отново в СГС след сваляне на депутатския му имунитет. Интересно е да се отбележи, че през ноември 2006 г. заради болест на съдията Георги Ангелов делото бе поето от съдия Георги Колев. През 2009 г. за Георги Колев решението по казуса “Беев” дойде броени дни след като той бе избран за председател на СГС и всяко негово действие бе във фокуса на обществеността, медиите и ЕС.
Може само да се гадае дали ако не бяха неизброимите отлагания на процеса и той бе приключил, докато депутатът Фидел Беев беше под широкия политически чадър, решението на Темида щеше да е същото? В случая най-важно остава каква ще е последната дума на последната съдебна инстанция. Едва тогава ще е ясно доколко сляпа и/или справедлива е българската Темида.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води