Велинград - online - Международна археологическа бригада започна разкопки на Острец 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Международна археологическа бригада започна разкопки на Острец
Публикувано 2009-07-27 21:32:49 от Темпо

От 20 юли започна рабтата си международна археологическа бригада, която ще проучва връх Острец. Повече информация за целите на настоящите и бъдещи археолози потърсихме от домакините на научната експедиция: Снежана Велева, директор на Исторически музей - Велинград:
От 1991 г. нашият Исторически музей е със статут на исторически и за първи път организира международна археологическа бригада. В нея участват 5 студенти по археология от IV-ти курс от университета в Жишов - Полша, които вече са участвали в такива бригади в Украйна, Румъния и Чехия. Това са Моника, Йоана, Мартин, Рафаел, Роберт и трима от САЩ - Алекса, която изучава история на изкуствата в университета в Ню Йорк и Яна и Любо - живеещи в Щатите българчета, които говорят завалено майчиния си език, но пък са дошли на лични разноски само и само да участват в разкопките. Убедени са, че това е начинът да опознаят родината си. Всички те са изключително любопитни и любознателни, отворени за всичко, което ги впечатлява в нашия град и на обекта. В бригадата участват и доброволците научни работници Тодор и Панталей. Научен ръководител на международната археологическа бригада “Острец 2009” е проф. Дияна Гергова, неин заместник е старши археологът на Историческия музей Асен Салкин и археологът Димитър Байраков.

Началото на срещата им с Велинград и с историческото и археологическото ни минало започна с курбана и отслужения от отец Антон водосвет за Илинден на параклиса на Илин връх на 20 юли и ще завърши на 10 август.
Трябва да отбележа също, че първите проучвания на Острец са проведени през 80-те години на миналия век от проф. Мечеслав Домарадски и Анета Шопова, тогава директор на къщата-музей Вела Пеева.
Всъщност идеята за международната археологическа бригада възникна по време на Първата научна национална конференция, която проведохме за 60-годишнината на Велинград през 2008 г. Постарахме се да създадем максимално добри условия за работа и се надяваме с тези първи разкопки да започнем едно систематично проучване на интересните археологически обекти в нашия край с перспектива за реставрацията и консервацията им с цел превръщането им в интересни за посещение от туристите места, за опознаване на града ни и района като история и археология.
Тези разкопки имат и още една важна цел: да приобщим хората на Велинград и района към опознаване и опазване на културното ни наследство, защото то е нашият здрав корен, без който не може да просъществува нито един народ. Ние ще кандидатстваме с проект за европейско финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие” по схема “Подкрепа за развитие на туристически атракции”. Асен Салкин, старши археолог на Историческия музей и зам.-научен ръководител на международната бригада:
Много съм развълнуван и изпълнен с очаквания. Колкото до участниците в бригадата, най-голямо впечатление ми направи огромното им желание за работа и за опознаване в археологическо и историческо отношение на града и района. Още в самото начало заявиха желание за работа и през следващата година. Те споделиха, че е имало много желаещи от Полша, но нашата община не е в състояние да си позволи повече разходи. Надявам се, че при доброто начало, което поставяме, за следващия археологически сезон през 2010 г. международната бригада ще бъде още по-многолюдна, за да се свърши и повече работа, при това не само на археологически обект “Острец”.
Димитър Байраков, археолог и зам.-научен ръководител на международната бригада: Ние работим от няколко дни и при това повече по разчистването на обекта, който е на площ около 2 дка и подготовката му за същинската археологическа работа.
Много се радвам и се гордея с факта, че от различни държави са дошли студенти, за да работят на разкопките на едно тракийско светилище на бесите. Това означава, че Велинград освен СПА столица на Балканите ще стане и център, ще стане и столица за културно-исторически туризъм в Западните Родопи.
Колкото до участниците в бригадата трябва да кажа, че съм изключително доволен от работата им и като количество и като качество. Те пък са доволни от факта, че има много събран материал, фрагменти, които да рисуват и описват, което се оказва много важно за тяхната практика. В програмата на престоя им във Велинград сме предвидили екскурзии до Цепина и други важни за нашия край историко-археологически места.
Бъдещите археолози пък признаха, че Острец е “много добър, много интересен обект”, който има какво да ни покаже и разкаже!
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай