Велинград - online - В Ракитово чакат чудотворната икона “Златната ябълка” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Ракитово чакат чудотворната икона “Златната ябълка”
Публикувано 2009-07-27 21:34:47 от Темпо

В дните на Богородичния пост, между 1 и 14 август, в храма “Света Неделя” в Ракитово ще бъде донесена чудотворната икона на Света Богородица от Горни Воден, известна като “Златната ябълка”. Отец Стоил съобщи, че лично Пловдивският митрополит Николай ще придружи светинята в Ракитово. По време на визитата си митрополит Николай ще посети и новостроящия се параклис “Св.св. Кирил и Методий” в местността Дъното на язовир “Батак”. Параклисът се въздига от инициативен комитет начело с отец Стоил.

Чудотворната икона, пред която предстои да се поклонят вярващите от Чепинското корито, има изключителна история. Смята се, че е изрисувана през 16 век от неизвестен автор.Изображението е върху дърво с темперни бои, които и до днес изглеждат неподвластни на времето. По-късно иконата се сдобива със сребърен обков, тежащ 2 килограма. Нарича се “Света Богородица Одигитрия (Пътеводителка). Заради присъсващите в изображението три ябълки иконата е наречена и “Златната ябълка”. Вярва се и има многобройни доказателства, че помага на жени, които имат проблеми със забременяването. Чудотворната икона помага и при много други житейски проблеми и към нея се отправят множество молби.
Векове наред иконата е в манастира “Света Богородица - Успение” в Горни Воден. Селището, възникнало през 2-3 век сл. Христа, днес е квартал на Асеновград. До 1924 г. е било населено с гърци и са го наричали “малката Елада”.
Първото запазено писмено свидетелство за чудо, сътворено с помощта на иконата, е от 1765 година. В описание на игумена Ананий Клинис от манастира “Св.св. Кирик и Юлита” е разказано за неплодна жена, която заради дълго пътуване закъсняла за празника и не могла да получи от благословения хляб. Виждайки в това лош знак, жената започала горко да ридае и трогнала божия служител. Като не намерил дори трошица от благословения хляб, той дал за утешение на жената единствената ябълка, оставена като дар пред иконата на Богородица. След като родила дете, изпълнена с вяра и благодат, жената богато украсила иконата на Богородица и дарила една златна ябълка.
В народната памет иконата се свързва и със сестрата на цар Борис III княгиня Евдокия. През 1934 г. тя преспала една нощ в църквата в Горни Воден и след това оздравяла от тежка болест. За благодарност царят дарил мрамора, с който облицовали пода на храма и златно енголпие (панагия) - медальон с кръгла икона, който се носи само от висши духовници.
От 18 век в църквата в Горни Воден се чества уникалният за този регион на страната празник “Златната ябълка”. Той се пада винаги в петата съботата от Великденския пост. Още в първия петък от поста се чете акатис и иконата на Света Богородица се окичва с ябълки, които престояват там 5 седмици. На празника на “Златната ябълка” в църквата се носят пити, които се освещават и раздават. Ябълките от иконата се раздават на безплодни жени, като трябва да се изядат целите, включително със семената и дръжките.
В близост е манастирът “Св. св. Кирик и Юлита” и всяка година на празника Преполовение се прави литийно шествие с иконата от църквата до манастира. Шествието е било забрането от комунистическата власт през 1946 г., но от 2000 г. е възстановено и в него участват стотици вярващи. От 19 век датира и друг обичай: храмът се обикаля с 3 бели конеца, от които след това се плете коланче и жените го носят около кръста си, докато родят. Традицията възниква след като една жена получава съновидение, в което Богородица я напътства как да се изплете специалния колан.
Все още не е уточнено на коя дата между 1 и 14 август чудотворната икона ще бъде в църквата в Ракитово. Веднага след като дата стане известна, вестник “Темпо” ще я съобщи, за да могат повече хора да се помолят пред “Златната ябълка”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води