Велинград - online - Една година управление на тройната коалиция ДПС-ВМРО-БЗНС в Общинския съвет: В к 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Една година управление на тройната коалиция ДПС-ВМРО-БЗНС в Общинския съвет: В к
Публикувано 2009-07-27 22:27:53 от Темпо

Две тайни гласувания точно преди година известиха създаването на ново мнозинство в местния парламент на Велинград. На 31 юли от председателския пост бе свален Борис Голомехов от Зелена България. С 15 гласа “за” от ДПС, БЗНС и ВМРО за председател бе избран Мустафа Джамбаз от ДПС.
5-часовото заседание на Общинския съвет бе драматично. “Изненадан съм от развоя на събитията”, коментира М. Джамбаз. Изненадан бе и Венцислав Еличин от ВМРО, който не подкрепи избора и първоначално дори твърдеше, че няма коалиция между ВМРО и ДПС, а двамата му съпартийци “спонтанно са се заблудили”.

На историческата сесия от 31 юли, на фона на многото драми и скандали, кметът Иван Лебанов се обърна към съветниците от току-що родилото се мнозинство с въпроса “Не се ли наиграхте вече?!” и призова “Стига вече игри!”. Днес, година по-късно, е от обща полза да върнем лентата и да видим наиграха ли се и на какви игри.
Веднага след разместването и наместването на властовите пластове в Общинския съвет, играта тръгна по класическите правила на политиката. На първата пресконференция на новоизбрания председател Мустафа Джамбаз в знак на подкрепа дойдоха кметът Иван Лебанов и четиримата му заместници. В същия дух г-н Джамбаз заяви: “Надявам се всички да намерим общ език и да работим”. Пред медиите бе обявено и решението: занапред Общинска администрация и Общинският съвет ще дават съвместни пресконференции. Показателна демонстрация на единство, която обаче се оказа само показна: тази първа съвместна пресконференция на двете власти си остана единствена и последна.
Новото мнозинство стартира работата си в стил, познат от всички предишни местни парламенти във Велинград. Веднага след лятното затишие на сесията през септември 2008 г. се видя, че новите управници ще следват утъпканите от предшествениците си модели: поставяне на свои хора на всички възможни нива и защита на определени лични интереси.
Рокадите започнаха първо в самия Общински съвет. През септември и октомври на местата на зам.-председателите Екатерина Каферинова от ЗНС и Тома Пачалов от БСП бяха избрани Снежана Велева от БЗНС и Александър Гагов от ВМРО. На следващ етап председателят на комисията по туризъм Златко Златонов бе сменен от Георги Чинков. Експредседателят на Общинския съвет Борис Голомехов близо 6 месеца бе лишен от правото си да участва в работата на две комисии, защото новото мнозинство отказваше да го избере.
Сменени бяха и управителите на общински предприятия и фирми. По волята на мнозинството Анна Кондарева пое управлението на “Спортни имоти и пазари”, Борис Станудин оглави “Стройком”, а Ибрахим Бухов “ВКТВ”. Смени течаха и в общинската болница, където с пълно единодушие за врид управител бе избран д-р Атанас Ташев.
Още на сесията през септември се видя в чия полза ще се играе “играта”. 10% от дневния ред бяха решения, свързани с искания на Фидел Беев, по онова време депутат от ДПС. Основното искане беше да му се разреши строителството на две високи сгради - една в центъра срещу общината и друга в Каменица до Сярна баня. През септември кметът Иван Лебанов успя да аргументира позицията си, че като курорт Велинград трябва да запази своя облик и да не позволява високо строителство и презастрояване. Идеята да се постави бариера пред високото строителство във Велинград бе подкрепена и от съветниците от ДПС, но за кратко... Още на следващата сесия през октомври ДПС промени позицията си и прегласува решението, но този път в полза на високите сгради. Подаръците за Фидел Беев продължиха и през декември, когато мнозинството реши да разшири парцела на бензиностанцията му пред ОДЗ “Слънчице” с общински парцел от 607 кв.м.
Решенията-подаръци щяха да са факт, ако не бяха последователно спирани - първо от кмета на общината, след това и от областния управител. Връщането на спорни решения и прегласуването им се превърна в запазена марка на настоящия Общински съвет. Съдебната система и през този мандат продължи да бъде захранвана с казуси от Велинград. Това може и да е добре за многобройните юристи, но е крайно зле за жителите на общината.
Новата 2009 г. не донесе промени в стила на управление, наложен от ДПС, БЗНС и ВМРО, но пък донесе невиждани досега нововъведения. За първи път в историята на общината след 1989 г. през януари мнозинството в Общинския съвет не гласува актуализацията на бюджета. Пак през януари за първи път сесията на местния парламент се проведе при закрити врата. Председателят М. Джамбаз не успя да овладее положението в залата, която бе препълнена с граждани, издигнали лозунги против високото строителство, за прекратяване концесията на Кална баня и за законово управление на общината. В залата дойдоха и десетки деца плувци от двата клуба “Белмекен” и “Чепинец”, техните треньори и родители, за да защитят плувната спортна база от решението на мнозинството за превръщането на общинското предприятие “Спортни имоти и плажове” в търговско дружество, взето по оценка на велинградчани по метода “Ръцете горе, главите долу”. И докато народът бе в голямата зала, 16-те съветници от мнозинството се преместиха в малката зала на втория етаж в общината и проведоха сесията с полицейска охрана пред вратата. С това и влязоха и ще останат в историята на велинградските парламенти като първите, провели закрито заседание по теми, които изобщо не изискват подобна конспиративност. След скандалната януарска сесия председателството на Общинския съвет разпространи декларация, в която обвини кмета Лебанов в нежелание да търси разумен диалог с Общинския съвет, а присъствалите на сесията хора - в псевдограждански позиции и използване на деца за политически цели.
Пропастта между двете власти се задълбочи още повече, след като кметът подписа 10-годишен договор за почистването на Велинград с фирма “Еко Титан”. Мнозинството твърдо застана зад общинската фирма “Стройком”, която също участва в обществената поръчка, но не я спечели. Множеството конфликти преляха от залата на общината направо на площада. Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” даде обширна пресконференция, отразена от БТВ, след която телевизията направи открито 2-часово студио от центъра на Велинград и ни закачи спорното определение “втора Дупница”.
В края на март тръгна ново противоборство: кметът Лебанов внесе предложение за разваляне на концесиите на Кална баня и на банята в Чепино заради неизпълнение на договорите. Мнозинството приложи класическата хватка с определяне на комисия (само от съветници от същото това мнозинство), която да извърши проверка. До ден днешен, въпреки решението на Общинския съвет, комисията не е огласила резултати от проверката. Това също е показателно за стила на работа.
Още по-показателни са промените в Правилника за работата на Общинския съвет, предложени от председателя Мустафа Джамбаз и приети от мнозинството. С тях бяха разширени правомощията на председателя и ограничени правата на гражданите за изразяване на позиции по време на сесиите.
За една година местната тройна коалиция ДПС-ВМРО-БЗНС остана стабилна и непоклатима - ярко доказателство, че най-силната спойка е не политиката, а интересите. Мнозинството обаче не успя да се разшири до заветните 20 гласа, нужни за сериозните разпореждания с общинска собственост. Опозицията, макар и разпокъсана, неединна и предизборно настроена, успя да запази дистанция, на моменти да бъде и коректив. Най-важен коректив през годината беше гражданското общество, което във важни моменти показа, че го има.
Едногодишният период, започнал с призиви и обещания за повече толерантност и от двете власти, в действителност има друга мярка - конфронтация. И това е най-меката формулировка за постоянните скандали, просташкия тон и диктата, на които често сме свидетели на заседанията на законодателния орган и в комисиите, и на сесии. С конфронтация работа не се върши и не се свърши. Защото работата не е игра. Не са игра огромните проблеми в общинската болница, не е игра бъдещето на “Стройком” и на “Спортни имоти и плажове”, не са игра нуждите на Велинград и селищата от общината от повече инвестиции в инфраструктура и образование.
Въпросът “Не се ли наиграхте?!” остава. Резултатите от приключилите парламентарни избори неизбежно ще сменят поне част от правилата на играта и поне част от сценаристите, които от години дърпат конците на общинските съвети във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай