Велинград - online - 10 милиона за паркове спечели общината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

10 милиона за паркове спечели общината
Публикувано 2009-07-27 22:48:09 от Темпо

Община Велинград спечели проект, който има шанс да сбъдне мечтите на велинградчани да видят паркове на града отново зелени, подредени и красиви. 9 947 708 лева са отпуснати от Оперативната програма “Регионално развитие” по схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за подобряване на градската среда”.
С тази значителна сума ще се благоустроят голяма част от парковете във Велинград. На първо място парк Клептуза, който повече от година вече е общинска собственост и се чакаше този проект, за да започне да превръщането на емблематичното за курорта място в по-привлекателно за велинградчани и туристите.
Включени са още паркът под “Двореца”, парк Вельова баня, централният градски парк, паркът срещу дома на Николай Гяуров на ул. “Хан Аспарух”, градинките на спирка “Финансовото” и до “Еделвайс”, пешеходните алеи по улиците “Димитър Благоев”, “Братя Маврикови”, “Бачо Киро” и “Стефан Попов”.
Проектът “Осигуряване на устойчива и екологична среда и повишаване привлекателността на община Велинград” е изключително професионално разработен с помощта и на ландшафтни архитекти. Сред предвидените дейности са рехабилитация и благоустройство на парковите зони, местата за отдих и зелените площи. Пешеходните направления ще се реновират, като ще се осигурява и достъп за хора с увреждания. По отношение на детските площадки е планирана реконструкция на съществуващите плюс изграждане на нови, от каквито Велинград има огромна необходимост. Предвидена е и подмяна на парковото и уличното осветление.
Дейностите по проекта са разчетени в рамките на 24 месеца, съобщи г-жа Радка Русева, която отговаря за европроектите в община Велинград.
От десетилетия парковете и зелените площи във Велинград се поддържат с много усилия, но с минимум средства. Неведнъж сме писали за голямата пропаст между желаното и възможното по отношение на озеленяването и на детските площадки във Велинград. Хубаво е, че общината се пребори за спечелването на подобен проект. Ако европейските пари бъдат инвестирани както трябва, курортът Велинград наистина ще спечели много.
Има и още едно “ако”: в момента има реален риск България да загуби европари по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”. Причината е, че изработените от министерствата на екологията и регионалното развитие механизми за контрол за харченето на средствата според Брюксел не са достатъчно надеждни. Така че надеждите на велинградчани да имаме хубави паркове пряко зависят от това как новото правителство ще се справи с изискванията на ЕС.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай