Велинград - online - Последният труд на Иван Дивизиев излезе в поредица “Цепина” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Последният труд на Иван Дивизиев излезе в поредица “Цепина”
Публикувано 2009-08-03 22:54:24 от Темпо

Като трета книга от “Поредица Цепина” излезе от печат забележителното изследване на Иван Дивизиев “Чепинско в борбите за освобождаване на Разложко и Неврокопско от османско робство”. Издаването на книгата е плод на съвместните усилия на Дружеството за защита на Родопите в лицето на Георги Пашов и Костадин Ушев и на ВМРО - Велинград, с подкрепата на организациите на ВМРО от Пазарджик и Пловдив. Роденият през 1905 г. в Елешница Иван Дивизиев е уважавано име във Велинград, където се преселва, подгонен от десницата на ВМРО заради прогресивните си идеи. Завършил учителския институт в Пловдив и история в СУ “Св. Климент Охридски”, в село Чепино Иван Дивизиев работи като учител и директор в чепинската прогимназия, в гимназия “Васил Левски” и в Педагогическото училище. Той е изтъкнат краевед, автор на селищните монографии “Елешница в миналото” и “Банско - родното място на Паисий Хилендарски” и на много материали за миналото на Разложкия и Чепинския край, публикувани в периодичния печат.

Оригиналното заглавие на книгата, която е неговият последен труд преди смъртта му през 1976 г., е “Чепинският край - изходна база на борбите за освобождение и при самото освобождение на Разложко и Неврокопско от османско робство”. Редакторите на книгата Г. Пашов и К. Ушев разказват странната съдба на това изследване: първоначално то е изпратено от автора в Окръжния комитет на БКП в Благоевград и в редакцията на вестник “Пиринско дело” за мнение и съдействие при издаването му, но такова не се осъществява. През 1983 г. трудът на Иван Дивизиев е изискан с писмо от Общинския комитет на БКП - Велинград. След 10 ноември 1989 г. при едно прочистване на партийната документация заедно с много други материали изследването е отделено за предаване на “Вторични суровини”. Спасява го тогавашният секретар на ОбК на БКП Михаил Алексиев, чиято заслуга ръкописът да види бял свят е изключителна и заслужава благодарността на всички родолюбиви българи от Чепинско, подчертават издателите.
Книгата на Иван Дивизиев е богат документален разказ и доказателство за голямата роля, която Чепинският край е изиграл в борбите за освобождение на Разложко и Неврокопско. Авторът проследява големите исторически събития от края на XIX и началото на XX век и как в тях се включва населението на Чепинското корито. Премиерата на книгата ще бъде в началото на месец септември. По инициатива на Дружеството за защита на Родопите през август на страниците на вестник “Темпо” ще бъдат публикувани откъси от труда на Иван Дивизиев.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води