Велинград - online - Нова схема отпуска пари за туристически атракции 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нова схема отпуска пари за туристически атракции
Публикувано 2009-08-03 23:33:15 от Темпо

148 български общини, между които и Велинград, могат да кандидатстват с проекти по новата схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за развитието на туристически атракции”. На 31 юли в голямата зала на нашата община се проведе информационен ден, организиран от Министерството на благоустройството и регионалното развитие. Участваха представители на общините от Южен Централен район и на неправителствени организации от туристическия сектор. Г-жа Ели Воденичарова, началник отдел в МРРБ, подчерта, че СПА столицата Велинград не е избрана случайно за домакин на събитието и благодари на общината.

Общият размер на финансирането по новата схема на Оперативната програма “Регионално развитие” е близо 83 милиона лева. 85% от финансирането осигурява Европейският фонд за регионално развитие, а останалите 15% се съфинансират от общините. Минималната сума е 1 милион, а максималната 6 милиона лева, като една община или НПО има право да кандидатства само с един проект.
Въпреки че в България все още липсва точна законова дефиниция на “туристическа атракция”, по проекта е ясно какво ще се финансира. Парите се отпускат за реставрация, консервация, експониране и оборудване на туристически атракции. За развитие на пътна инфраструктура има ограничение - проектът отпуска пари максимум за 3 километров път до атракцията. Сумите са насочени за развитие на туристическа инфраструктура, от каквато нашата община има огромна нужда: туристически пътеки, пътеки на здравето, маршрути за езда, колоездене, планинско катерене, места за пикник, указателни табели, посетителски информационни центрове, детски площадки, съоръжения за отдих и спорт с нестопанска цел, паркинги, осветление и озеленяване към туристически атракции, съоръжения за хора в неравностойно положение и др. Финансират се обучение на персонал (напр. екскурзоводи) и организиране на събития като фестивали и празници, маркетингови и рекламни дейности.
За да бъде успешен проектът, се изисква предварително проучване на пазарния потенциал. Друго изискване е обектите да са държавна или общинска собственост, а процедурите за избор на изпълнител са по Закона за обществените поръчки. Бенефициенти по схемата в подкрепа на развитието на туристическите аткрации могат да бъдат освен общините и туристически сдружения. Изискването към тях е да са регистрирани в Националния туристически регистър. За съжаление на срещата не присъстваха представители на туристическия бранш от Велинград.
“Темповете, с които вървят структурните фондове, не са такива, каквито очаквахме и желаем!”, сподели пред аудиторията г-жа Воденичарова. В същото време за всички присъстващи бе ясно, че това е пътят за привличане на европейски пари в общините.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води