Велинград - online - Около една сцена Дорково завъртя стотици сергии 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Около една сцена Дорково завъртя стотици сергии
Публикувано 2009-08-03 23:40:28 от Темпо

Преди 11 години в Дорково се сложи началото на един фестивал, който превърна това място в най-голямата сцена за автентичен фолклор в Родопите. Тазгодишното единадесето поред издание на фестивала потвърди славата на Дорково като организатор на най-големия подобен фестивал в нашия край: участваха близо 3000 изпълнители, над 100 ансамбъла от България и чужбина, а броят на зрителите и посетителите също се измерва в хиляди. При това групите, желаещи да се изявят на сцената в Дорково, са много повече, но организаторите чисто технически не могат да поканят и приемат всички желаещи.

Фестивалът бе открит от кмета на Дорково Николай Ковачев вечерта на 31 юли. След началото с духова музика и мажоретки започна парадът на участниците от различни краища на България плюс гостите от Турция, Русия, Сърбия, Полша. След песните и танците до късно през нощта в петък фестивалът продължи със същите обороти в събота и неделя. За трите фестивални дни от сцената в Дорково звуча фолклор в продължение на близо 48 часа, изчислиха зрители. Всеки от участвалите ансамбли получи грамота и плакет, тъй като фестивалът няма конкурсен характер и не се определят победители. Успоредно с това специалсти от международната организация за фолклор и фестивали ЦИОФФ гледаха програмата и избираха групи, които ще представят България в международни фолклорни изяви.
От 31 юли до 2 август в Дорково се видя и друго: около сцената пред читалището организаторите успяха да “завъртят” стотици сергии. Постепенно през годините фестивалът успя да се превърне в печелившо за кметсвото и дорковци събитие: получи подкрепата на община Ракитово, на Министерството на културата, на фондации, на големи и по-малки, но многобройни спонсори. “Има криза - има евтино” - този надпис на една от сергиите точно описва картината, типична за събор от нашенски тип. Редом до ръчно тъканите губери, аши и престилки по сергиите се излива огромно количество от произведеното в Китай и Турция; редом до традиционните изделия от ковано желязо и дърво вървят “промоции” от типа “Пражки - 0.50 лева”. Сергиите наистина бяха много - започват от началото на Дорково и подминават центъра. Догодина ще ги направим чак до Костандово, споделят с чувство за хумор дорковци.
Точно тази мешавица, тази шарения и пъстрота събира много народ. Над скарите се вие дим, въртят се пилета на грил, пържат се казанлъшки понички, в жегата се лее бира за млади и стари, децата ближат сладоледи и захарни пръчки, докато се въртят на люлките. Има криза, но по време на фестивала в Дорково има и място за неподправено народно веселие!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай