Велинград - online - Тайните на мегалитите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Тайните на мегалитите
Публикувано 2009-08-11 09:38:23 от Темпо

На 7 август в голямата зала на Историческия музей директорката Снежана Велева откри фотоизложбата “Мегалитите по днешните български земи” на ст.н.с. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло към БАН в сътрудничество с Димитър Колев, Веселина Колева и Антонио Сезар Гонзалес-Гарсия.
Мегалит означава голям камък, а долменът е вид мегалит. Основният въпрос, на който изложбата дава отговор е какво е оцеляло от мегалитите и долмените до началото на XXI век в Странджа,
Сакар и Източните Родопи. Долмените в Странджа за първи път са подробно изследвани и публикувани в научната литература от археолога Карел Шкорпил в периода 1890-1925 г. Намерени са бронзови фибули край с. Белеврен, известни са мегалитите при селата Кирово, Голям Дервен. Мегалитните паметници в Сакар са проучени от братята Шкорпил, но пълен обзор им прави през 1901 г. геологът Георги Бончев. Става дума за района на Тополовград - м. Палеокастро и м. Мангъра, селата Радовец, Планиново, Хлябово, Изворово. Геологът Стефан Бончев пръв през 1896 г. публикува за Източнородопските долмени в района на Харманлийско, Крумовградско, Ивайловградско и в гръцките Родопи в селата Руса,Котроня и Кила.
За фотоизложбата ст.н.с. Любмир Цонев каза, че търсенето и откриването на мегалитите в България е много трудна работа, защото те са покрити с тайнственост и секретност и призна, че за него те са начина на мислене на хората отпреди 4-5 хиляди години. В същото време мегалитите могат да се ценят като скулптори и затова представляват и сериозна сфера за развитието на туризма. Още повече, че нашите земи имат благословена съдба с дълга повече от 6 хиляди години многопластова история.
Фотоизложбата “Мегалитите по днешните български земи”, гостуваща на Велинград след София и Ямбол, ще бъде отворена за посещения до 30 август. Само в деня преди откриването тя е била посетена от 60 туристи.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води