Велинград - online - Нашите писани яйца оставиха следа в 6 европейски държави 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нашите писани яйца оставиха следа в 6 европейски държави
Публикувано 2009-08-11 09:41:36 от Темпо

Етнологът от Исторически музей - Велинград Георги Куманов се завърна от лятна експедиция до 6 европейски държави. С идеята да посетят градове и музеи, свързани с писаните яйца, в експедицията участваха още Светла Ракшиева - директор на Националния етнографски музей в София и Диана и Петър Русеви от фирма “ПЕТ”, които от години са меценати на Програма “Писани яйца” на велинградския музей.

- Г-н Куманов, къде ви отведе пътят на писаните яйца това лято?

- Както всяко лято и ние се впуснахме в експедиция. Имахме доста амбициозната прогорама да посетим страните от Централна Европа - Унгария, Словакия, Полша, Чехия с добавка съседката ни Сърбия. Целта ни беше да установим връзки с музеите в тези страни и да представим нашата традиция на писаните яйца в България и конкретно Велинград като център на тази традиция. Искахме да обменим с колегите информация относно традицията и нейните изяви в различните страни в момента.
Първата ни спирка беше естествено град Требишов и местния музей, в който по време на тазгодишния фестивал са представени писани яйца на Светла Ракшиева като майсторка и от велинградския район.
- От години работите по темата, посетили сте много държави - писаните яйца крият ли за вас все още тайни?
- Винаги има тайни, които се откриват пред нас постепенно. Не знаехме за Полша, за нас беше прекрасна изненада съществуващия там частен музей. Също прекрасната колекция в музея в Краков, няколкото музея на писани яйца в Унгария, голямата сбирка в Южна Моравия. Голямо удовлетворение за нас беше срещата с доайена по темата за писаните яйца в Европа д-р Ева Вечеркова в Бърно. Там е събрана най-голямата колекция писани яйца от цяла Европа. Много искаме да направим такава и тук, във Велинград! Д-р Вечеркова бе изключително горда да ни покаже яйца, предадени на музея преди повече от 70 години от проф. Вакарелски, за когото тя говори с голям респект. В Бърно видяхме и уникалното хранилище на писани яйца, имахме много срещи с колеги.
- Какво от видяното бихте искали да се случи и във Велинград?
- Начинът на съхранение на писаните яйца, който видяхме в Бърно, е много подходящ и за нас. Това се потвърди и в Сърбия.
В Бардийов, неголям готически град в Словакия, посетихме музей на открито, който е направен в минерална баня. Този музей показва какво меже да се направи и при нас - съчетава традицията на великденските яйца с етнографски музей на открито, за какъвто от години мечтаем във Велинград.
В Краков в Полша, в Шиофок и Бата в Унгария ни впечатли начинът на показване на писаните яйца.
- Доближаваме ли се до традициите на европейските страни и каква е тяхната оценка за нашите писани яйца?
- Много са сходни техните програми с тези, които реализираме в България: работилници за деца, постоянни музейни експозиции, фестивали, какъвто специално за България трябва да направим във Велинград. Похвалихме се с нашето участие в първия Великденски базар на писани яйца в столицата. Като амбиция си поставяме да еманципираме статута на нашите майсторки на писани яйца - сега те са признати от населението, но не и от институциите. Ще представим такова предложение през септември по време на изложението на Етъра. Практика, която видахме навсякъде в музеите в Европа, е да има отделна занималня за деца и това е задължителен елемент, който също можем да приложим. Колкото до нашите писани яйца - харесват ги! Те се вписват напълно в традицията на восъчната техника.
- След предишното пътуване по пътя на писаните яйца в Румъния, Молдова и Украйна организирахте изложба. Сега замисляте ли отново подобна изява?
- Засега не. Но остава задоволството, че видяхме традициите на Европа в малки и големи градове и музеи. В същото време оставихме там следа от традицията на България и специално на Велинград. Познават ни, знаят за нас, което е добра основа за популяризиране на това, което имаме.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води