Велинград - online - Летни маршрути около Велинград:4 резервата, 69 защитени местности, 14 природни з 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Летни маршрути около Велинград:4 резервата, 69 защитени местности, 14 природни з
Публикувано 2009-08-18 09:08:12 от Темпо

“Назад към природата!” е девиз, който най-много отива на лятото. И особено на лято’2009, белязано от икономическа (в това число и туристическа) криза. За всички, които обичат природата и търсят летни маршрути, които не изпразват портфейлите до дъно, Велинград е чудесна отправна точка. В района на Велинград, само на територията на област Пазарджик, могат да бъдат посетени 4 природни резервата, 69 защитени местности и 14 природни забележителности. Това е бройката на официално обявените от българските държавни институции, а в действителност има още много какво да бъде видяно. Ето един възможно най-кратък списък какво може да бъде посетено в оставащите дни на лятото:

СТАРИТЕ ГОРИ В РЕЗЕРВАТ МАНТАРИЦА
През 1968 г. Мантарица е обявена за резерват, за да бъде запазен глухаря. Днес за глухарите тук има отлични условия, а Юнеско включи в листата си местността “Петлите” като защитено обиталище на глухари.
Резерватът е в землището на Ракитово, обхваща местностите Петлите, Кайнаците и Мантарица. Разположен е северно от най-високия връх в Западните Родопи - Голяма Сютка (2186 м). На север и северозапад има много била, които очертават водосборните басейни на реките Бежаница, Чукура, Хремчица и Стара река. Най-известните са Пашино бърдо и Каркария, а най-голямата река е Ели Дере. В района на резервата има много карстови форми. Средногодишната температура е 8-10 градуса, а ако търсите хладина през лятото, ще я намерите тук - средната температура за юли е 14-16 градуса. Мантарица е известна с най-старата гора в родопски резерват. Тук има смърчове на 100-140 огдини, ели на 100-130 години, вековни насаждания от бук и бял бор. Освен глухари в резервата живеят благороден елен, сърна, дива свиня, мечка.
В близост до Велинград могат да бъдат посетени още три резервата, като се има предвид, че те са под закрила на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик. В землището на Батак и Фотиново е резерватът ДУПКАТА, където в местността Кемера може да бъде видян красив сводест мост от римско време. В резервата БЕГЛИКА се намира единственото в България находище на алпийско сграбиче или централноалпийски клин, което е и емблема на този резерват. Тук любителите могат да открият и находища на родопска теменуга. В резервата КУПЕНА на 3 км югоизточно от Пещера интересни са варовиковите стени “Стенето” и самият връх “Купена” с отвесни стени. Една от причините за обособяването на резервата е спасяването на дивите кози, които през 90-те години са били пред прага на пълното унищожение от бракониери, а днес тук е запазено малко стадо от тях.
ИНТЕРЕСНИ ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В официалния списък с 14 природни забележителности попадат 3 в непосредствена близост до Велинград. Това са скалните образувания Жабата, Пашови скали и Побит камък. В списъка са пещерата Лепеница, която в момента е затворена за туристи и палеонтологичното находище в Дорково, което към момента също не може да бъде видяно.
14 ЗАЩИТЕНИ МЕСТНОСТИ В ЧЕПИНСКАТА КОТЛОВИНА
Сред 69-те защитени местности на територията на област Пазарджик има 14 с адрес Чепинската котловина.
На първо място емблемата на Велинград - Клептуза, където освен езерата трябва да бъде видяна и уникалната гора в съседство. Тези, които се интересуват от флората, могат да видят единественото находище в България на върболист тъжник в м. Чибуците, а на Филибелийска поляна да намерят находището на планински божур.
Най-голям брой маршрути има за любителите на вековни гори. В местността Сухата лъка те ще намерят 7 вековни дървета с диаметър над 1 метър и височина над 35 метра. В м. Валявиците ще се насладят на естествени съобщества от ела и смърч и вековни смърчови дървета. На Пашино бърдо освен гората забележителност е и средновековната крепост. На обзорния връх Милеви скали освен буковите гори има живописни скали. Стара елово-смърчова гора може да бъде открита в м. Рогачица. Според специалистите заслужено сред защитените местности са горите в местностите Цигов чарк, Хайдушки кладенец, Порт Артур, Калпазанов гроб, Бялата скала.
За любителите на фауната посоката е Арап чал, където ще открият местообитания на глухар и лещарка.
Лятото може да е интересно не само на морето! Тръгнете по туристическите пътеки и сами ще се убедите колко много има да се види и да се преживее в Родопите!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България