Велинград - online - На Централни гробища ще има ритуална зала 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Централни гробища ще има ритуална зала
Публикувано 2009-08-18 09:24:15 от Темпо

Скоро на Централните гробища във Велинград ще има ритуална зала. Откакто е създаден гробищният парк, траурните церемонии се провеждат навън - независимо дали в дъжд, сняг, студ или жега. В нито едно от кварталните гробища във Велинград няма ритуална зала и това е една необходимост, която се чака от десетилетия.
Вече повече от месец по проблема активно се труди гражданският инициативен комитет “Да поработим за Велинград” начело със София Ключкова. Първите положителни промени са факт: навесът е боядисан, засадени са дървета, възстановена е чешмата, поставени са нови пейки, направен е тротоар, има дори красива малка градинка.
В бъдещата ритуална зала е поставена алуминиева дограма, подът е заслан с плочки, сега се прави външната врата и стълбите. Течащият покрив на постройката е поправен, а около нея е извършено основно почистване. Най-много труд е хвърлен за поправката на водопроводната инсталация, за изчистване и продухване на каналите и прекарване на вода. Това ще позволи да се направи вътрешна тоалетна, а трябва да се мисли и за външна такава. Предстои залата да се измаже, да се направят още куп довършителни работи и да се обзаведе по начин, който да отговаря на тъжния ритуал.
Най-удивителен в случая е начинът, по който е направено всичко това - изцяло с доброволен труд и с дарения от велинградчани плюс съдействието на общината. Г-жа София Ключкова подчертава, че всеки, към когото са се обърнали за безвъзмездна помощ, се е отзовал. Фирми са дарили строителни материали, бои, дървен материал, плочки, дограми, мрамор, пясък, вар, цимент и т.н. Магазините за цветя са помогнали за озеленяването. Шивашки работилници ще помогнат за вътрешното обзавеждане, дърводелски фирми - също. Много жени и мъже са помогнали с труд за наложителното почистване и боядисване. Има и такива, които при вида на това, което се прави, са пожелали да оставят пари - малко, но от сърце и с искрена благословия за свършеното.
Когато има единение и се работи с вътрешно убеждение и желание, нещата наистина се случват. И са доказателство, че гражданско общество във Велинград има - при това не на думи, а като сбор от реални хора, които работят, даряват и съграждат.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай