Велинград - online - Нашите деца 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нашите деца
Публикувано 2009-08-24 21:51:20 от Темпо

Така работещите в Дневния център за деца с увреждания “Свети Стилян” в Ракитово наричат своите малки възпитаници, които природата е ощетила умствено или физически, но са намерили своите “добри феи” в лицето на “лелите” от центъра.
Те, “лелите”, са си специалисти - социален работник, психолог, логопед, възпитатели, медицинска сестра, детегледачки и един “чичо” - рехабилитаторът.

Директорката на центъра г-жа Светла Баева ме посреща усмихната. Добро начало за деня. Това не е първата ръководна длъжност, която тя заема, но сега е по-различно. Самата тя ми обяснява къде е разковничето - в екипа, с който работи. Обикалям разположения на 189 кв.м център, където вече са дошли първите дечица и във всеки кът те са в обятията на “лелите”. Със специализирания транспорт - микробус с платформа, пристигат и децата в инвалидни колички. Те също се радват на хората от персонала. Придружават ги майките, които споделят, че са спокойни за своите “особени” деца, когато са в дневния център. Майките работят заедно с екипа по здравните и адаптивните им проблеми.
Една майка днес е дошла при директорката, за да сподели, че намира подкрепа в центъра, където се обгрижват нейните две деца с детска церебрална парализа и е решила да осинови здраво голямо дете, а децата се хвалят, че ще имат “братче”.
Освен конкретната грижа за децата с увреждания, тук родителите получават правна, психологическа, образователна, педагогическа помощ и помощ за решаване на жилищни проблеми. В центъра става все по-шумно. Всичките 22 деца са дошли. Капацитетът на “Св. Стилян” е 24 деца. Интересно, че се чува повече смях, отколкото плач.
Майките си тръгват със спокойни лица. Децата се чувстват уютно, обичани и разбрани. “Лелките” ми се хвалят с резултатите - едно вече пише името си, друго е станало по-общително, трето вече лази и се изправя на крака.
И през цялото време ги наричат “нашите деца”.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води