Велинград - online - Приходите от туристическа такса падат с 8000 лева 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Приходите от туристическа такса падат с 8000 лева
Публикувано 2009-08-24 22:29:24 от Темпо

В навечерието на обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите на пресконференция в БТА в София председателят на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов обяви, че през последната година курортът е посетен от близо 500 000 туристи. Внушителна цифра, достойна за “столичния” статут на Велинград! Ведната обаче следва извода, че в такъв случай в общинската хазна би трябвало да има 500 000 лева като постъпления от туристическа такса.
Реалността е далеч по-различна и цифрите я описват най-точно. Приходите за първите седем месеца на 2009 г. от туристическа такса са едва 104 364 лева - с 8000 лева по-малко, отколкото за същия период на 2008 г.

На сесията на 19 август Общинска администрация даде подробна справка кой хотел колко пари е внесъл. Справката затвърди факти, на които сме свидетели всяка година. Най-големи суми постъпват от хотелските бази, които са държавна собственост. При това тези хотелски бази внасят пари от туристическа такса всеки месец. За разлика от тях само единици от големите частни хотели спазват изискването на закона да внасят таксата до 15-число на следващия месец. 9 от общо посочените в справката 37 хотела и къщи за гости не са внесли нито лев туристическа такса през 2009 г. В почти същата графа попадат хотели, внесли суми от порядъка 2, 11, 12 лева. Приходите от всички частни квартири от януари до юли са общо 207 лева. Представяйки данните, директорът на дирекция “Данъци и такси” в общината Спас Шулев каза, че разликата от 8000 лева между 2008 и 2009 г. не е голяма и е обяснима с оглед на икономическата криза. Общината е изпратила писмо до полицията за броя на адресните карти на туристи, за да се сравни с броя на туристическите такси, внасяни от отделните хотели. Чака се отговор от полицията и за съвместни проверки в местата за настаняване. Според съветника Борис Голомехов такава точка трябва да се гледа в началото на туристическия сезон. Той описа ситуацията в момента така: “Виждаме празни полета в таблицата, а в същото време пълни стаи в хотелите”.
Какви са санкциите за тези, които не плащат и има ли поне един глобен, попитаха съветниците Али Мареков и Александър Гагов. Екатерина Каферинова препоръча на Общинска администрация в хотелите и къщите за гости, които са внесли 0 лева, веднага да се направят проверки и да има санкции. Съветникът Златко Златанов обясни на колегите си, че единственият начин да се провери дали един хотел е коректен е чрез сверяване с адресните регистрации в РПУ на МВР. “Крайно време е да престанем да си играем на балък и тарикат и некоректните хотели да започнат да плащат!”, заяви той.
Дискутирано бе и предложението, внесено от Зл. Златанов, за промени в размера на туристическата такса. В момента тя е 1 лев, а новото предложение беше да остане 1 лев за хотелите и 50 стотинки за частните квартири и къщите за гости с мотив, че по-ниската такса ще доведе до по-висока събираемост. Идеята обаче не е съобразена със закона - срокът за гласуване на размера на туристическата такса е до 30 юни в годината, за която тя се отнася, обясни Спас Шулев. Затова и предложението не бе подложено на гласуване.
В края на неособено плодоносната дискусия Тома Пачалов предложи темата да се дискутира отново през октомври и тогава да се взимат решения. Идеята му бе отхвърлена и бе гласувано решение с 3 подточки: кметът да представи подробен отчет за събираемостта на таксата, разходването и наличността към момента; веднъж месечно да публикува в местните медии такъв отчет, а Консултативният съвет по туризъм да извършва проверка по хотелите, сравнявайки тяхната база данни с адресната регистрация.
Сходни решения са гласувани и през други години, без обаче от тях да произтекат резултати. Разковничето на проблема не е само в представяне на отчети и анализи, а в създаване на ефективна система за контрол - точно такава трябва да съвместно да обмислят и предложат общинската власт и туристическия бранш. В противен случай титлата “СПА столица” ще ни носи реклама, но не и приходи в общинския бюджет. Елена Баева

Бележка на редакцията: В момента Общинска администрация - Велинград е изпратила официално запитване до Националната агенция по приходите дали внесените суми за туристическа такса представляват данъчно-осигурителна информация на фирмите и дали могат да бъдат огласявани. Тъй като все още няма официален отговор, не огласяваме точните суми, внасяни от хотелите.

Опитът на други български общини
Различните общини в България по различен начин решават проблемите около туристическата такса. РАЗМЕРЪТ на таксата се определя по два основни начина - според възрастта на туристите или според категорията на местата за настаняване.
През 2008 г. община Варна например спечели над 2.5 милиона лева от туристическа такса. За 2009 г. размерът на таксата бе увеличен: 70 стотинки за хотели 1 и 2 звезди, 80 стотинки за хотели 3 звезди, 1.10 лева за 4 звезди и 2 лева за петзвездните хотели. Увеличението на таксата обаче се превърна и в увеличение на приходите и затова в момента върви дискусия за намаляване на таксата. В същата община 5% от събраната от туристическа такса сума се отделя за реклама на курорта, като към тези пари общината прибавя още собствени приходи.
Не се оплакват от икономическата криза на Пампорово - за 2008 г. приходите от туристическа такса от курорта в хазната на община Смолян са били 41 038 лева, а за първите 7 месеца на 2009 г. цифрата 30 158 лева сочи тенденция за нарастване.
Община Царево вече е събрала 100 000 лева от туристическа такса, като се слави с това, че има най-нисък размер на таксата по Южното Черноморие - 70 стотинки за възрастни и 40 стотинки за деца. Според тамошното общинско ръководство ниският размер на таксата дава възможност на хотелите да формират конкурентни на другите курорти цени.
Много общини са освободили от туристическа такса децата до 12 или 14 години - Балчик, Несебър, Царево и др.
В Белоградчик, който е безспорният туристически хит през този сезон, таксата е 1 лев, като деца до 18 г., жени над 55 и мъже над 60 г. плащат по 40 стотинки. През 2008 г. приходите от таксата в общината са повече от скромни - 6000 лева. През 2009 г., с включването на Белоградчишките скали в надпреварата за новите 7 чудеса на света, посещаемостта рязко се е вдигнала. Над 190 000 туристи са разгледали града и околностите досега през 2009 г., като 45% от тях са от чужбина - предимно Германия, САЩ, Румъния и Полша. Община Белоградчик обаче печели и от друго перо - сериозни приходи от билети за туристически забележителности.
КОНТРОЛЪТ навсякъде се извършва съвместно от общините и МВР, но няма община, която да се похвали, че събира толкова пари от такси, колкото е действителният брой на туристите. Община Бургас наскоро отчете, че при 130 проверки на общинската дирекция “Икономическа и стопанска дейност” и полицията от май до август са открити 2800 укрити нощувки. В община Кюстендил в проверките участват и представители на Комисията за защита на потребителите. Въпреки това резултатите не са задоволителни.

И малко опит от Италия
Монтекантини Терми е балнеокурорт със стратегическо разположение между Пиза и Флоренция в красивата и скъпа област Тоскана. В сравнение с Велинград градът разполага само с няколко минерални извора. Но цени богатството си, защитава го и го умножава.
Пристигайки в Монтекантини Терми, десетките туристически автобуси спират първо на входа на курорта. (Автобусите са много, защото градчето е на 50 км от Флоренция и е предпочитан вариант за по-евтина нощувка.) За да влезе автобусът, първо общината събира съоветната туристическа такса. Едва след получаването на съответния документ може да се извърши настаняването в хотел. Таксата не се събира допълнително от туристите - тя предварително е включена в общата цена на нощувката. Общината събира и такса за престоя на автобуса.
Влизайки в курорта, туристите стигат с МПС само до определено място, близо до центъра. Самият център на града е затворен за движение на МПС и е пешеходна зона. Първоначалното недоволство на туристите, че трябва да се придвижат пеша до хотелите си с багажа, приключва в момента, в който видят с очите си, че изискването важи за всички. Независимо дали си българин, англичанин или швейцарец, пристигаш пеша до хотела и се убеждаваш, че това е част от идеята за повече спокойствие и релакс, каквито трябва да символизира един балнеокурорт.
Още една изненада за туристите - сугрин те могат да напуснат града или до 8 часа или чак след 9 часа сутринта. Във времето от 8 до 9 часа обаче движението на всякакви туристически автобуси е забрането с решение на местните градски власти. Това се прави за удобство на жителите на града, които от 8 до 9 часа отиват на работа и водят децата си на училище.
Хотелите в Монтеканини Терми отстъпват по лукс и блясък на нашите. Но е изключително подредено, чисто, тихо, с отлична градска инфраструктура като се почне от магистралата и се стигне до красивите стандартизирани табелки за туристическите обекти. По парковете, фонтаните, осветлението, площадите си личи, че общината има пари. И част от тях идват точно от таксата, която се събира още на входа на града.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай