Велинград - online - Истината е да се докарат европейски пари за ВиК сектора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Истината е да се докарат европейски пари за ВиК сектора
Публикувано 2009-09-01 18:52:35 от casic

Има мътност на водата, но не е вредна
В предишния брой на “Темпо” информирахме за недоволството на жителите на кв. Каменица от честото спиране на водата през това лято. Това е поводът да разговаряме с управителя на общинската фирма “ВКТВ” инж. Ибрахим Бухов след приключване на отпуската му:
- Г-н Бухов, наясно сте с недоволството на каменчани. Защо водата спира толкова често и ще има ли скоро положителна промяна?
- Хората са си прави. Като цяло много остър проблем с недостига на вода има на улица “Елин връх”, където 5-6 къщи в пикови моменти или при по-широко потребление, остават без вода, защото са на нивото на водоема. Констатирали сме този проблем и се надяваме да го решим като се прехвърли самоводска вода от баира.
- Това е частен случай, а оплакванията де факто са от целия квартал.
- По договора за съвместна дейност на “ВКТВ” и “Евроводкомерс къмпани” (“ЕВКК”) на “ЕВКК” е възложено да поддържа водопроводната и канализационната система във Велинград, включително водоемите, пречиствателната станция и ремонтите. Като оператор “ВКТВ” изпълнява контролни функции, монтиране и инкасиране до водомерния възел.
Ще дам пример от тази седмица. В понеделник в 6.30 възниква авария на главен водопровод, в 8.30 разговарях с “ЕВКК”, които казаха, че са “в ритъм” - тоест спрели са водата и се работи. Трябва да се знае, че обемът вода, който се съхранява във водоемите, не стига. Когато аварията се отремонтира, водата се пуска и от пречиствателната станция до водоем “Гергевана” тя стига за 2 часа. Но когато водоемът не е изчистен, потича ръждива, мътна вода. В писмо до “ЕВКК” ние сме направили предписание с графици за почистване на утайките в основните водоеми в трите квартала, за промивка и дезинфекция на водата. Дали сме указания за почистване и на водоемите в Каменица. Това, че водоемът не е почистен, не зависи от пречиствателната станция. За мен “ЕВКК” не са си свършили работата. Хронология сочи, че по предписание на РИОКОЗ от 10 юли 2009 г. от “ВКТВ” сме направили предписание на “ЕВКК”. На 19 август проверка на РИОКОЗ показва, че от “ЕВКК” е извършено почистване на водоема в Чепино, но не са почистени два водоема в Каменица. Не са представени и протоколи за хиперхлориране на водопроводната мрежа. На 24 август обаче от РИОКОЗ пуснаха акт за установяване на административни нарушения на управителя на “ВКТВ”.
- Много велинградчани изразяват притеснения, че от чешмите често тече мътна, кална вода. Можете ли да дадете гаранции, че питейната вода отговаря на стандартите и че не тя е причината за бума на стомашно-чревни заболявания това лято? - РИОКОЗ взима проби за микробиологичен и химичен анализ на водата по редица показатели, установени с Наредба 9 на Минестерството на здравеопазването. Има мътност, но тя не е вредна. Смятам, че ако предписанията за почистване и профилактика на водоемите се изпълнят, мътилката ще изчезне. През юни и юли валяха усилени дъждове. В такива условия, ако се наблюдава голяма замътненост на водата, тя не се изпраща в пречиствателната станция. Ако водата е кална, пречиствателната станция няма да я пречисти, а самото съоръжение ще се задръсти. В лабораторията на пречиствателната станция също се правят първични изследвания на водата. От там е изключено да влезе в системата силно замътнена вода.
- В Каменица се коментира и това, че дори когато има вода, тя е с ниско налягане. Спрягат се две версии - голямо потребление или поддържане на по-ниско налягане, за да няма аварии по старите водопроводи?
- Ние нямаме отношение, “ЕВКК” ръководи цялата система. Работещите на пречиствателната станция също са към “ЕВКК”. Ние не сме отказвали да превеждаме на “ЕВКК” пари за отстраняване на аварии.
Авариите зачестяват, тръбопроводите са над 30 години, тръбите са изтънели. Трябва да се подобри дебитът, за да се задоволяват нарастващите нужди от вода. Сега правим 72-часови проби за вода от Сухата лъка. Ако в максимална степен я вкараме в системата, нещета ще се подобрят.
- Като управител на общинската фирма “ВКТВ” отчетохте известна финансова стабилизация и печалба, дори се похвалихте с по-висока събираемост на приходите, включително от длъжници. Но как преценяване инвестциите във ВиК сектора във Велинград?
- За огромно съжаление и за мое учудване в тая насока във Велинград не е направено нищо. При влизането на България в Европейския съюз има много програми, по които може да се кандидатства, но за Велинград не са ползвани. Тук са правени предимно ремонтни дейности като саниране на водоеми, но няма подмяна на водопровод и канализация на цели улици. Общината, колкото и да има желание, няма възможност за подобни инвестиции. Такива трябва да се търсят чрез проекти и програми и аз подготвям предложение за следващата сесия на Общинския съвет. Велинград е курортен център, стана СПА столица на Балканите и просто изпитвам неудобство да коментирам тази тема. Спечелиха проекти за канализация и водоснабдяване Драгиново, Света Петка, Пашово, Сърница, Чолаково, което е заслуга и на местните кметове, а от “ВКТВ” им оказваме подкрепа. - Според договора с ЕС до края на 2010 г. селищата с над 10 000 жители трябва да имат изградени пречиствателни станции за отпадни води. Оптимист ли сте, че това ще се случи във Велинград?
- Има разработен и внесен проект, чиято реализация зависи от новото правителство. Вярвам, че ако има воля, това ще се случи. - Смятате ли, че е нужно да се увеличава цената на водата, за да се решават някои от проблемите в сектора?
- Смятам, че не трябва да се вдига цената на водата с цел подобряване на системата. Не е това начинът да правим инвестиции. Истината е да се докарат европейски пари и жалко, че досега това не е направено. В перспектива обаче трябва да се търси този вариант, няма друг.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай