Велинград - online - 90 години ТД “Юндола”: Докато можем, ще ходим! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

90 години ТД “Юндола”: Докато можем, ще ходим!
Публикувано 2009-09-15 08:36:31 от Темпо

Сигурно така е било и преди 90 години: събрали са се група любители на природата, запели са “Хубава си, моя горо” и са поставили началото на туристическото дружество в Чепинското корито. През 1919 г. са били 13 девойки и 14 младежи, основали ТД “Арапчал”. А на 11 септември 2009 г., техните днешни следовници от ТД “Юндола” отново запяха “Хубава си, моя горо” в чест на достойния 90-годишен юбилей.

Заредено с настроението на най-хубавите туристически песни, тържеството в залата на общинския бизнес-център продължи с припомняне на най-важните моменти от историята на дружеството. Бойка Пещерска върна спомените към 1935 г., когато се основата самостоятелно дружество с председател Иван Масларов и туристите построяват ски-шанцата за малки скокове; към домакинството на 23-ия национален събор на БТС през 1936 г. в Лъджене; към 1938 г., когато под председателството на Неделчо Шулев се ражда мечтата за собствена туристическа хижа на Юндола; към създаването на ученическия отряд “Еделвайс” през 1965 г. от лесовъда Никола Бояджиев в Горския техникум; към 1972 г., когато благодарение на неуморния ентусиазъм на почетния председател Манол Чолев и труда на много туристи е построен Туристически дом “Кисловодск”; към трудните, но ползотворни години, в които туристите построяват хижи на Кладова, Юндола, Куртово и 4-ти километър. Отчетено бе, че след 1989 г. голяма част от материалната база е разграбена и сега ТД “Юндола” стопанисва само хижата в м. Локвата на Юндола. Но същинската туристическа дейност не е спряла благодарение на членовете на дружеството, които сега са под 100 човека.
Недка Панайотова, председател на ТД “Юндола”, награди със значки заслужилите туристи-ветерани Георги Калоянов, Никола Колев, Йорданка Делиева, Серафим Костов и пожела на по-младите да продължават с техния ентусиазъм.
Туристите бяха поздравени с две стихотворения на Боряна Стаева и с хумуристичен скеч от покойната “автомобилна туристка” Стела Начева, изпълнен от водещия на тържеството Христо Семерджиев. Поздрави по повод юбилея на ТД “Юндола” отправи зам.-кметът Дияна Кехайова, на която се падна честта да духне свещичките на голямата торта, а от Общинския съвет изпратиха кошница с цветя.
Борис Гаджанов предаде за архива на ТД “Юндола” ръкопис на Манол Чолев, който е неговото своеобразно завещание към туристите във Велинград. Легендарният турист Манол Чолев поставя 3 важни задачи пред бъдещите туристически поколения: да бъде благоустроена и отворена за туристи пещерата “Лепеница” и да се изградят съвременни туристически хижи на връх Сютка и на Юндола. Дъщерята на починалия на 103 г. М. Чолев проф. Боряна Чолева припомни неговата рецепта за дълголетие: дълги разходки на чист въздух и къпане със студена вода.
По време на срещата Никола Делиев предложи с общи усилия да бъде събрана пълната история на ТД “Юндола”, а Борис Кюркчиев изрази загриженост, че липсват млади туристи.
“Докато мога да ходя, ще ходя”, каза Недка Панайотова. Думите й бяха посрещнати с аплодисменти, защото са верую за истинските туристи и гаранция, че пред ТД “Юндола” има бъдеще.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай